Haber Merkezi- Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Arap Ülkeleri Bölgesel Büro Direktörü ve Genel Sekreter Yardımcısı Abdullah el-Derderi ve BM Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (ESCWA) Yönetici Sekreteri Rola Dashti, düzenlenen basın toplantısında, "Gazze Savaşı: Filistin Üzerindeki Olası Sosyo-Ekonomik Etkiler" adlı raporu paylaştı. Buna göre, Gazze'de İsrail'in saldırıları sonucu konutların yüzde 50'si yok oldu.
Bunun çok önemli bir sınama olduğunu belirten el-Derderi, şunları kaydetti:
"Bu uzun vadeli yerinden edilme krizine yol açarak önemli insani, ekonomik, kalkınma ve güvenlik sonuçları doğurabilir. Karşılaştırmak amacıyla bakarsak, Suriye, savaşın 4. yılında bu yüzdede konut kaybına uğradı, Gazze sadece bir ayda. Bu daha önce hiç görülmemiş bir durum. Savaş bittikten sonra bile insani etkileri sürecek."
"Ekonomik faaliyetlere ciddi darbe"
Öte yandan raporda, Gazze'nin topyekun kuşatılması, sermayenin yok edilmesi, zorla yerinden edilme, Batı Şeria'da insanların ve malların hareketine getirilen kısıtlamalar sonucunda Filistin'in ekonomik faaliyetlerinin ciddi darbe aldığı kaydedildi.
Savaşın başlangıcından itibaren yaklaşık 390 bin işin kaybedildiği vurgulanan raporda, savaş öncesi tahminlerle karşılaştırıldığında, gayrisafi hasıla kaybının savaşın süresine bağlı olarak 2023'te yüzde 4 ila 12 ve 2024'te yüzde 4 ila 9 arasında değişebileceğinin tahmin edildiği ifade edildi.