Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında tutuklama kararı istedi. Mahkeme gerekçe olarak 'savaş suçu' iddiasını gösterdi. Mahkeme savcısı, Netanyahu'nun savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar için cezai sorumluluk taşıdığına inanmak için makul gerekçeler olduğunu belirtti.

Savcı, 7 Ekim'de İsrail'de düzenlenen saldırılarda rol oynadıkları iddiasıyla Hamas'ın önde gelen üç üyesi hakkında savaş suçu ve insanlığa karşı suç işledikleri gerekçesiyle tutuklama emri çıkarılmasını talep etti. Tutuklanması talep edilen üç Hamas üyesi; Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniye, Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya Sinvar ve Hamas'ın askeri kanadı İzeddin el-Kassam Tugayları'nın lideri Muhammed ed-Dayf oldu.

BM'ye rapor gönderildi: Çağrı cihazları elektronik mesaj yoluyla patlatıldı BM'ye rapor gönderildi: Çağrı cihazları elektronik mesaj yoluyla patlatıldı

İsrailli muhalefet lideri Yair Lapid, Uluslararası Ceza Mahkemesi savcısının İsrail Başbakanı ve Savunma Bakanı hakkında tutuklama emri talep edildiğini duyurmasını “felaket” olarak niteledi ve kararı kınadı. Parlamentoda grubuna hitap eden Lapid, ABD Kongresi'nin toplanıp UCM kararını kınamasını umduğunu söyledi.- İsrail Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz ise, "BMGK savcısının tutuklama emri isteme kararı başlı başına tarihi boyutlarda bir suç" diye tepkisini belirtti.

Muhabir: Ziya Burak Erol