Türkiye basın tarihinde kaleme aldığı yazılar, aralarında araştırma dosyaları ve röportajların da olduğu 40'ın üzerinde kitabı bulunan Gazeteci Uğur Mumcu'nun öldürülmesinin üzerinden 32 yıl geçti. Aradan geçen sürede iktidarlar değişti, o dönemin bürokratları emekli oldu fakat Uğur Mumcu Suikastı davasının seyri halen değişmedi. 1990'lı yılların Ahmet Taner Kışlalı, Muammer Aksoy, Bahriye Üçok ve Musa Anter'i hedef alan saldırıları Mumcu'yu da hedef aldı. Rabıta, Kürt Dosyası, Papa-Mafya-Ağca, Devrimci ve Demokrat, Bir Pulsuz Dilekçe gibi imzası bulunan kitapları aradan geçen zamana rağmen hâlâ güncelliğini korurken; kendi yaşam hikayesinden izler barındıran Sakıncalı Piyade kitabı ise Ankara Sanat Tiyatrosu tarafından sahneye uyarlandı.
Uğur Mumcu, köşe yazıları ve kitaplarının yanında muhabirliği gazetecilik hayatı boyunca hiç bırakmadı
Uğur Mumcu bugün Ankara'da hayatta koparıldığı eski Karlı, yeni adıyla Uğur Mumcu Sokak'ta sevenlerince anılacak. Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı (UMAG) ve Çankaya Belediyesi iş birliğinde düzenlenecek etkinlik saat 12.15'te başlayacak. "Uğur Mumcu için Söylüyoruz" başlıklı dinletinin düzenleneceği programda Mustafa Özarslan ve Grup Çığ türküler seslendirecek.
Saat 14.30'da ise Cebeci Asri Mezarlığı'nda anıtmezar ziyareti gerçekleştirilecek. Saat 16.00'da ise Cumhuriyet Gazetesi binasında Gürsel Gökçe'nin fotoğraflarından oluşan "Sönmeyen Işık Uğur Mumcu" başlıklı sergi ziyarete açılacak.
32.Adalet ve Demokrasi Haftası kapsamında, fikirleri uğruna öldürülen Cumhuriyetçi ve Atatürkçü aydınların anılacağı etkinlikler 31 Ocak'a kadar Ankara'da çeşitli mekanlarda düzenlenecek. Etkinliklerin detayları Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı X sayfası üzerinden takip edilebilir.