Uganda
Başkent Kampala[/caption]
Zengin yeraltı kaynaklarına sahipseniz, doğalgazınız, petrolünüz varsa, kasanız doluysa, körfez ülkeleri gibi OPEC üyesiyseniz sorun yok, patron sizsiniz! Dilediğinizi yapar, istediğiniz yasayı çıkarır, ülkenizi dilediğiniz gibi yönetirsiniz, üstüne üstlük bu elitler iş yapmak için o yönetimleri ayakta alkışlar. Ama hem kel, hem fodulsanız çaresizsiniz size ne denirse onu yapmak zorunda kalır er ya da geç elitler kulübünün koyduğu kurallara uymak zorunda kalırsınız.
***
İRAN
Uganda, önemli doğal kaynaklarına rağmen sadece kahve gelirleriyle geçinmeye çalışan ekonomik sıkıntıları olan bir ülke. İran ise Uganda’dan farklı olarak, yıllardır kendi farklılığını yaşama kararı alıp, İslam Cumhuriyeti’ni ilan eden, teokrasiyle yönetilen güçlü bir petrol ülkesi. İran Şahının 1979 yılı başında ülkeyi terk edip, 1 Şubat 1979’da büyük bir halk kitlesinin desteğiyle Ayetullah Humeyni’nin Paris’ten Tahran’a dönmesiyle gerçekleşen İran Devrimi, 44’ncü yılında ancak son dönemde hayli sıkıntılı bir süreçten geçiyor. Uluslararası camianın koyduğu katı ambargo ve yaptırımlar altında ezilip, hemen her şeyin kısıtlı olduğu İran’ın dünyaya açılan tek kapısı Türkiye.
Baskı rejiminin hakim olduğu ülkede son olarak yargı erki, İran’ın kuzeybatısında yaşanan cinsel saldırı olayına ilişkin beş kişiyi infaz etti. Uluslararası Af Örgütü, İran'da 2023 yılının ilk altı ayında 282 kişinin idam edildiğini bildirdi. İran, Çin'in ardından en çok infaz gerçekleştiren ikinci ülke.
Kadına şiddet ve kadın cinayetlerinden hayli mağdur olan bir ülkenin yurttaşı olarak, bu tür suçları işleyenlere en ağır cezanın verilmesinden, göz açtırılmamasından yanayız. Ancak idam günümüz dünyasında kabul görmeyen bir yargılama yöntemi. Bu tür kararlar, zaten ağır ambargolar altında inleyen İran halkını giderek artan yaptırımlarla iyice güç durumda bırakıyor.
Yukarıda vurgulamıştık, elitler kulübüne ters düşen uygulamalarda ısrar ederseniz Tahran yönetimi gibi dışlanır, yalnız kalırsınız. Peki tüm bu yaşananlar molaların umurunda mı? Pek zannetmiyoruz, onların tek dertleri kendi ikballeri ve rejimleri. Sıkıntılı yönetimlere sahip her ülkede olduğu gibi İran’da da olan dost ve kardeş İran halkına oluyor.
***
DÜNYA
Geride bıraktığımız Temmuz ayı, gelmiş geçmiş en sıcak ay olarak kayıtlara geçmiş! Avrupa Birliği Kopernik İklim Değişikliği Dairesi, “Temmuz ayının Dünya'nın gelmiş geçmiş en sıcak ayı olabileceğini” belirtiyor. AB Kopernik İklim Değişikliği Dairesi Başkanı Carlo Buontempo, “henüz net verilerin hepsinin toplanmadığını ancak yakın bir zamanda Buzul Çağı gibi bir dönemin yaşanmasının mümkün olmadığını” ifade etti.
2023 Temmuz ayının ilk 16 günü, Sanayi Devrimi öncesi döneme göre 1.5 derece daha sıcak geçti. 2023'te bu sıcaklık eşiğinin geçici olarak aşıldığı birkaç gün yaşanmıştı, ancak temmuz ayında bu süreç uzun süre devam etti. Temmuz ayı Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya kıtalarını kasıp kavuran sıcak hava dalgalarıyla o kadar kurak geçti ki araştırmacılar rekorun kaçınılmaz olduğunu belirtiyor. Dünya Meteoroloji Örgütü de geçtiğimiz günlerde benzer açıklamalarda bulunmuş ve temmuz ayının sıcaklık rekoru kırarak dünyanın en sıcak ayı olabileceğini açıklamıştı.
Kavruluyoruz, yanıyoruz. Doğal akciğerlerimiz ormanlarımıza sahip çıkıp koruyup kollayalım, suyumuzu israf etmeyelim. Kıt suyumuzu, çim aşkımız yüzünden yüzlerce metrekare çimlerimize akıtıp heba etmeyelim.
***
GÜRCİSTAN
Bunca iç karartıcı, insanı bunaltan dünya turumuzu Gürcistan’dan bizleri onurlandıran bir haberle noktalıyoruz.
Türk futbolunun en kariyerli hakemlerinden Cüneyt Çakır’ın, Gürcistan Merkez Hakem Kurulu Başkanı olduğu duyuruldu. Gürcistan Futbol Federasyonu, Cüneyt Çakır'ın Merkez Hakem Kurulu Başkanlığı'na getirildiğini açıkladı. Kariyeri başarılarla dolu olan Türk futbolunun en iyi hakemi olarak kabul edilen Cüneyt Çakır’a yeni görevinde başarılar diliyoruz.