Türkiye’nin turizm tarihi, ansiklopediye dönüştü
Orhan GÜRDİL Anadolu Üniversitesi eski öğretim görevlisi Prof. Dr. Nazmi Kozak’ın gayretleri ile Prof. Dr. Mihriban Özbaşaran, Doç. Dr. Zeynep Tuna Ultav, Dr. Sedat Borno...
Orhan GÜRDİL
Anadolu Üniversitesi eski öğretim görevlisi Prof. Dr. Nazmi Kozak’ın gayretleri ile Prof. Dr. Mihriban Özbaşaran, Doç. Dr. Zeynep Tuna Ultav, Dr. Sedat Bornovalı, Mary Işın, Erdir Zat, Seyhun Örs, Sinan Genim, Bahattin Yücel, Halina Bulutoğlu, R. Smith gibi isimlerin uzun süren çalışmaları sonucu ce 2 bin 240 yazarın bir araya gelmesi ile hazırlanan “Türkiye’nin Turizm tarihi Ansiklopediye Dönüştü” turizm ve fuar anlayışı 16 ciltlik bir ansiklopedi ile hayat bulmuştur.
200 harita, 2 bin görsel zenginlik, 6 bin 432 sayfadan oluşan bu değerli eser 18’inci yüz yıldan sonra turizm ve fuarcılığın ülkemizdeki gelişmeleri anlatılmıştır.
6 yılda 2. Koordinatör, 31 araştırmacının da büyük katkıları ile hazırlanan ansiklopediye 2 bin 240 yazar toplam 8 bin 84 uzman 16 ciltlik eserin oluşmasında emeği geçmiştir. İlk fuarın 13. Yüzyılda Yabanlu fuarı adıyla Kayseri’de aşılan fuarın bahar aylarında başlayıp 40 gün sürdüğü Mevlana’nın beyitlerinden anlaşıldığı, Zekeriya El Kazvani’nin Asur-L Bilad eserinde de bu fuardan bahsedildiği bilinmektedir.
1900’den itibaren Edirne’de düzenlenen Hıdırellez ve Kakava Şenlikleri, 1764’ten itibaren Bulgaristan’ın Hasköy’ünde düzenlenen Uzuncaabad-ı Hasköy panayırına dünyanın dört bir tarafından satıcılar ve alıcıların katıldığı da tarihi belgelerle ortaya çıkarılmıştır.
Sultan Abdülaziz 1863 yılında Sultanahmet Meydanında Sergi-İ Umumi-i Osmani’ye adıyla bir sergi açtığı da tarih kayıtlarına yer almıştır.
1894’te İstanbul’da Dersaadet Ziraat ve Sanayi Sergisi, 1903’te Diyarbakır’da Ziraat ve Sanayi Sergisi, Halep’te ve Trabzon’da Mamulat ve Mahsulat, Edirne’de ve Bursa’da Bursa Sergisi, İstanbul’da Uluslararası Sergi, Hilal-i Ahmer ile Türk Sanayi Sergileri açılarak fuarların ve sergilerin önemi belirtilmiştir.
Yurtdışı fuarlara katılma konusunda büyük hassasiyetle gösteren II. Abdülhamid 1863’te Sultanahmet’te düzenlenen sergininde emrini veren sultandır. Osmanlı’nın son dönem Sultanların yurtdışı fuarlara katılma istekleri ülkeye turizm bakımından çok şey kazandırmıştır.
Orient Ekspres’in İstanbul seferleri, Pera Palas gibi tarihi lüks otellerin açılmasıyla turizmin gelişmesi sağlanmıştır.
İZMİR’İ BİR SİNEMA KENTİ YAPMAK
Vecdi Saya’nın direktörlüğünde gerçekleşen “İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali” bu yıl ikinci kez düzenlenmiş oldu. Festival’in kapanış gecesinde bir konuşma yapan İzmir büyükşehir belediye Başkanı Tunç Soyer, “Hedefimiz ve inancımız odur ki bu festival aracılığıyla İzmir, yıl boyu sinemaya içerik üreten bir üs haline gelecek. Gerek binlerce yıllık tarihi gerekse çok kültürlü, mirası ve doğal platolarıyla İzmir sinema için ihtiyaç duyulan tüm materyalleri sunuyor.” diyerek. İzmir’i bundan böyle sinema salonları ve ünlü yönetmenlerin eserleri olan dünyaca ünlü sanatçıların yer aldığı yerli ve yabancı filmlerin gösterileceği bir sinema kenti yapmak isteyen Başkan 3. Kez düzenlenecek festivalin hazırlıklarına da şimdiden başlandığını belirtmiştir.
ASSOS FELSEFE SEMPOZYUMU
22 yıldan beri şubat ayında ulusal, temmuz ayı içinde ise uluslararası düzenlenen Assos Felsefe Sempozyumu Antik Assos Kentinde gerçekleşmiştir. Felsefe tarihinin en önemli filozoflarından biri olan Aristoteles’in yaşamının bir bölümünü geçirdiği ve felsefe eğitimi verdiği bu yerde bu yılda Felsefe Sanatı Bilim Derneği’nin Kurusu Üyesi ve Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Örsan K. Öymen Başkalığında 15. Konuşmacının katılımı ile yapılmıştır.