Naz Akman

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND), lojistik ve taşımacılık sektöründe kadın çalışanların sesini duyurmak için ilk etapta Mayıs, 2024’te kurduğu “UND Kadın Çalışma Grubu” bünyesinde sektörde çalışan kadın tır şoförlerinin yaşamını “Kahraman Kadın Tır Sürücüler” hikayeleri başlığıyla okuyucuyla buluşmuş ve mesleğin özendirilmesi konusunda önemli çalışmalar yürütmüştü. Pembe tır şoförü Yaşa Karaca’nın hikayesi bu röportajlardan biriydi.

Kadın Şoförler

Profesyonel tır şoförü açığı kapatılacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın destekleriyle 2025 yılının ilk çeyreğinde hayata geçirilecek olan projenin amacı 60 ülkeye karayoluyla ihracat yapan Türkiye’nin profesyonel tır sürücüsü açığının tehdide dönüşmesini engelleyerek, sektördeki kadın istihdamını güçlendirmek. Projenin merkezinde kadın tır şoförleri yer alsa da erkek adaylar da eğitim sürecinde değerlendirilerek sürece dahil edilecek.

Projenin hedefleri arasında ise gereksinim duyulan nitelikli uluslararası tır sürücüsü ihtiyacının karşılanması, uluslararası tır sürücülerinin nitelikli ara eleman kapsamına alınmasını sağlamak, sektörde dezavantajlı durumda olan kadınların desteklenmesi ve güçlendirilmesi ile dernek bünyesinde kurulan “Kadın Tır Sürücü Akademisi” ile profesyonel sürücü yetiştirmek.

Komisyonun ikinci toplantısı sona erdi: İşte emek cephesinin asgari ücret talepleri Komisyonun ikinci toplantısı sona erdi: İşte emek cephesinin asgari ücret talepleri

1-82

 Özel müfredatlı eğitim

Bu kapsamda 2025 yılında hayata geçirilmesi planlanan “Kadın Tır Sürücü Akademisi” için İŞKUR ve ilgili bazı STK’lar ile yapılacak işbirlikleri sonucu oluşturulacak aday havuzundan seçilecek 50 kadın aday, dernek tarafından geliştirilen özel bir müfredat (UND tarafından geliştirilen teorik+pratik+saha eğitimleri) çerçevesinde yetiştirilecek. Verilecek eğitimler sonucunda ise uluslararası tır sürücülüğü mesleğini ifa edebilecek mesleki yeterliliğe ve zorunlu belgelere sahip olan adaylardan uygun bulunanlar kadın sürücü talep eden firmalarda işe yerleştirilecek. Böylece akademinin ilk mezunları UND üyesi firmalarda istihdam edilmiş olarak, sürdürülebilir bir şekilde yeni dönem adayların eğitimlerine başlanacak.

Akademiye kimler başvurabilir?

21 yaşından büyük, uluslararası tır sürücüsü olabilmek için gerekli sağlık kontrollerinden geçen, CE ehliyeti olan veya ehliyeti alabilecek olan acil ihtiyaç sahibi herkes proje kapsamındaki akademiye başvurabilecek. Akademide toplam 50 kadın tır sürücü adayı eğitim görebilecek. CE sınıfı ehliyet sahibi olanlar ise öncelikli konumda olacak. İŞKUR desteğiyle tespit edilecek adaylara gereken zorunlu SRC 3 sertifikası eğitimi UND Akademi ve aday talep eden sektör firmaları tarafından sağlanacak. Ayrıca ilave saha eğitimleri sonrasında katılımcıların istihdamı hızlandırılacak. Projenin hedeflenen katılımcı sayısına ulaşabilmesi ve sürdürülebilir olması için gerekli görülmesi durumunda B sınıfı ehliyeti olan başvuru sahipleri de katılımcı olarak değerlendirilmeye alınacak.

Muhabir: Naz Akman