Ekonomi

Türkiye'nin 5 yıllık risk primi 400 baz puanın altına indi

Türkiye ekonomisinin enflasyonla mücadelesi güçlü şekilde devam ederken, söz konusu durum fiyatlamaları etkilemeye devam ediyor. Atılan adımların ardından, Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) 400 baz puanın altına gerileyerek, 398,5 baz puanda dengelendi.

Abone Ol

Haber Merkezi-  Türkiye ekonomisinin enflasyonla mücadelesi güçlü şekilde devam ederken, söz konusu durum fiyatlamaları etkilemeye devam ediyor. Atılan adımların ardından, Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) 400 baz puanın altına gerileyerek, 398,5 baz puanda dengelendi.

Türkiye'nin dış finansmana erişimi artmayı sürdürürken, Mehmet Şimşek, dün Hazine ve Maliye Bakanlığını'n 2024 yılı bütçesinin görüşüldüğü Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı konuşmada, ekim ayı itibarıyla proje finansmanı amacıyla yaklaşık 7,1 milyar dolar tutarında dış finansman sağlandığını duyurdu.

3Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından paylaşılan rapora göre, Türkiye'nin 40 FATF standardının 39'u ile uyumlu olduğunu belirten Şimşek, "Teknik uyum kapsamında, hazırlıkları devam eden tek husus kripto varlıklar ile ilgili çalışmalardır. Bu konuda da gerekli çalışmalarımız nihai aşamaya gelmiştir. Uygulamada sağlayacağımız etkinlik ile ülkemizi gri listeden çıkarmak için çaba gösteriyoruz" ifadelerini kullandı. 

Hem enflasyonla mücadelede gösterilen net tutum hem de ekonomi yönetiminin yabancı yatırımcılarla görüşmelerinin Türkiye'ye ilişkin risk algısını zayıflattığını aktaran analistler, bu durumun CDS'lerdeki harekette görülebildiğini vurguladı. 

İsrail-Filistin çatışmasının devam ettiği ve savaşın daha geniş alanlara yayılma riskinin bulunduğu bugünlerde Türkiye'nin kredi risk primindeki gerilemenin umut verici olduğunu ifade eden analistler, yarın TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın Enflasyon Raporu'ndaki yönlendirmelerinin de CDS puanı üzerinde etkili olabileceğini kaydetti.