"Kutsal İşgal" belgeseline Saraybosna'daki festivalde "En İyi Belgesel ve Program Ödülü" verildi "Kutsal İşgal" belgeseline Saraybosna'daki festivalde "En İyi Belgesel ve Program Ödülü" verildi

CEMRE POLAT/ANKARA- Deli Sanat tarafından her sene geleneksel olarak düzenlenen Flamenko Maratonu’nun 10’uncusu, 16 Kasım Dünya Flamenko Günü’nde Ankara’da başlıyor. Flamenko müziği ve dansının 2010 yılında UNESCO tarafından ‘’Dünya Somut Olmayan Kültür Mirası’’ listesine alınması ile her yıl Kasım ayında kutlanan Dünya Flamenko Günü, dünyanın her yerinde dansçıları bir araya getiriyor.
Flamenkocuların bir kez daha Dünya Flamenko Günü’nü dans ederek kutlayacağı maraton, her yıl büyük bir katılım ve ilgiyle gerçekleşiyor. Program, her düzeyde flamenko dansçısının katılımıyla Türkiye flamenko hayatına sıcak bir anlam katıyor. Dünya Flamenko Günü, flamenko kültürünü dünya çapında yaygınlaştırmaya devam ediyor.
Türkiye’nin ilk, tek ve sürekli flamenko maratonu
Deli Sanat tarafından 2013’ten beri Ankara’da düzenlen Türkiye’nin ilk, tek ve sürekli flamenko maratonu, bu yıldan itibaren İstanbul ve İzmir’de de gerçekleştirilecek. Son dansçı pes edene kadar süren maratonda, amatör ve profesyonel dansçılar bir araya gelecek. Programın ilk ayağı Ankara’da 16 Kasım Perşembe günü (bugün), saat 19.30’da Milyon Performance Hall Bahçelievler’de başlayacak.  18 Kasım Cumartesi günü, saat 20.00’de Taberna Española- İstanbul’da 23 Kasım Perşembe günü ise saat 21.00’de Mady Dance Alsancak- İzmir’de dansçılar ve seyirciler bir araya gelecek. 
Maratonda, yalnızca flamenko danslarının eğlenceli formlarından biri olan “Sevillanas’’ dansı edilecek. İzleyiciye açık olan etkinlikte, Sevillanas dansını bilen tüm flamenko dansçı ve kursiyerleri, yarışmacı ya da serbest olarak dans edebilecek. 
Flamenko Maratonunda her yıl ‘’Sevillanas’’ palmas (alkışla ritm yapma) gösterisi düzenleniyor ve herkese açık mini bir dans eğitimi de yer alıyor. Deli Sanat, maraton kazananlarını her yıl hediyelerle ödüllendiriyor. 
Flamenko müzisyenlerinden dansçılarına, kursiyerlerinden profesyonellerine kadar tüm flamenkoseverler ile birlikte olmanın amaçlandığı etkinlikte, her seviyedeki dansçının birlikte dans edebileceği, tanışıp kaynaşabileceği ortak bir alan yaratılmaya çalışılıyor. Maratonda, flamenko dans formlarından yalnızca ‘Sevillanas’ seçilmesi de tüm dans edenler arasında ortak bir dil oluşturuyor.
Maraton Koordinatörü Kerime Kartaloğlu1Kartaloğlu, “Flamenkonun varoluşunu keyifli, kahkahalı, eğlenceli bir şekilde kutlamak istiyoruz”
Maraton Koordinatörü Kerime Kartaloğlu, etkinliğin ayrıntılarını gazetemize anlattı. Eğlenceli ve keyifli bir kutlama programı oluşturmayı hedeflediklerini aktaran Kartaloğlu, "Etkinlik 'maraton' adını taşısa da kendi içinde minik kuralları olsa da dans etmekten yorulup pes eden son dansçılara ödüller verilse de alışılagelen, kıyasıya bir maraton değil bu... Esasa aldığımız şey, Flamenkonun varoluşunu barışçıl, keyifli, kahkahalı, eğlenceli bir şekilde kutlamak. Bu nedenle gecemiz için birleştirici ve ortak bir dans dili oluşturduğunu düşündüğümüz Flamenko dans formlarından ‘Sevillanas’ dansını seçtik. Çünkü Sevillanas’ın, diğer tüm Flamenko formlarından farklı olarak genellikle müzik yapısı her şarkıda aynıdır, koreografisi her şarkısında dans edilebilir. Ayrıca, genellikle her düzeyde dansçı bu dansı bilir. Renkli, neşeli, heyecan verici, kıpır kıpır bir şarkı ve dans tarzıdır. Özellikle flamenko eğlenceleri olan 'fiestalar’ın ve festivallerin dansı olarak bilinir. Yani hemen her özelliğiyle bir 'Dünya Flamenko Günü' kutlaması için biçilmiş kaftandır” diye konuştu. 
“10’uncu yılımızda Türkiye’ye açılıyoruz”
Her yıl geleneksel olarak Ankara’da düzenlenen maratonu uzun zamandır Türkiye’nin farklı şehirlerinde gerçekleştirmeyi planladıklarını aktaran koordinatör, bu seneden itibaren İzmir ve İstanbul’da da program yapacaklarını açıkladı. Kartaloğlu, “Maratonumuzu bu yıl Ankara'da, Deli Sanat, Hobi Sanat Merkezi ve Milyon Performance iş birliğinde düzenliyoruz. Diğer şehirlerde gerçekleştirmeyi uzun zamandır istiyorduk. Bu yılın 10’uncu senemize denk gelmesi isabetli oldu. 
Etkinliği İstanbul'da Flamenko eğitmeni ve dansçısı Şeyda Cirit ile Taberna Españalo iş birliğinde, İzmir'de ise yine Flamenko eğitmeni ve dansçısı Ebru Güvençalan ile Collective Studio iş birliğinde düzenleyeceğiz.
Maraton, bu dans formuyla (Sevillanas) yarışacak olanların yanı sıra, yine bu formu keyfine dans edenlere ve izleyicilere açık. Yarışmacı olmak isteyenlerin, kendi şehirlerdeki ilgililerle iletişim kurmaları gerekiyor. Yarışmacılar ve dansçılar kadar izleyicilerine de eğlenceli, unutulmaz bir şov ve rengarenk flamenko kostümleriyle görsel bir şölen sunan Maraton, 'pes eden son yarışmacıya kadar' sürüyor” sözlerini aktardı.
7564faed-4528-4707-8b60-5c7c55db4af2Flamenko dansı ve kültürü
Flamenko, sadece bir müzik ve dans türünü değil aynı zamanda derin bir kültürü de ifade ediyor. Bu sanat formu, Andalucía'nın (Endülüs) tarihini, geleneklerini ve toplumsal yapısını yaşatıyor. Toplumun bir parçası olan dansçılar, geçmişin izlerini günümüze taşıyarak kültürel bir mirasın yaşatılmasına katkı sağlıyor.
Flamenkonun günümüzde dünya çapında büyük bir hayran kitlesi bulunuyor ve uluslararası sahnelerde büyük ilgi görüyor. Sanatçılar, geleneği koruyarak çağdaş dokunuşlarla bu sanatı zenginleştiriyor. Bu, flamenkonun sadece bir geçmişin değil, aynı zamanda geleceğin de bir parçası olduğunu gösteriyor.
Andalucía bölgesinin sıcak topraklarından doğan Flamenko dansı, İspanyol kültürünün en etkileyici ve tutkulu ifadelerinden biri olarak görülüyor. Flamenko, özgün ritimleri, duygusal derinliği ve dans figürleriyle kendine özgü bir sanat formunu temsil ediyor.
Geleneksel İspanyol müziği ile yerel gitar ezgilerine dayanan flamenkonun temelini tutkulu gitar akorları, vurgulu ritimler oluşturuyor. Dansın kalbinde ise, zarif el ve ayakların ritmik çırpınışları ön plana çıkıyor.
Flamenko dansı, genellikle duygusal bir hikâye anlatısına dayanıyor ve dansçılar, kendilerini müziğin ritmine kaptırarak bu hikâyeyi sahneye taşıyor. Flamenkocular ritimlere uyum sağlarken aynı zamanda danslarına duygusal bir derinlik ve coşku katmayı amaçlıyor.
Sevillanas dansı
Endülüs’te popüler bir dans biçimi olan Sevillanas’ın eski bir Kastilya dansı olan Seguidilla'dan türediği biliniyor. Kastanyetlerle gitar eşliğinde yapılan neşeli ve renkli bir dans olan Sevillanas, öteden beri insanların kendilerini mutsuz hissettiği anlarda problemlerini unutup kendilerini rahat ve mutlu hissetmesi için yapılan bir etkinlik olarak varlığını devam ettiriyor.
Neşeli bir yapısı olan sevillanas, özellikle flamenko eğlenceleri olan fiestalar’da ve festivallerde tercih ediliyor. Çoğunlukla çift dansı olan sevillanas, solo ya da grup dansı olarak da kullanılıyor.
Dans, 4 bölümden oluşuyor: İlk bölüm karşılaşmayı, ikinci bölümün tanışmayı, üçüncü bölümün kavgayı ve dördüncü bölüm evliliği temsil ediyor.

Editör: Ramazan Atabey