Ekonomi

Türkiye'den Nijer'le maden işbirliği anlaşması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye ve Nijer arasında madencilik alanında işbirliğini güçlendirmek için bir mutabakat zaptı imzaladı.

Abone Ol

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti ile Nijer Cumhuriyeti Maden Bakanlığı arasında madencilik alanında işbirliğine ilişkin bir mutabakat zaptı imzaladı. 

İmzalanan mutabakat zaptı kapsamında işbirliği yürütülecek faaliyetler şöyle:

  • Bilgi alışverişi ve resmi düzeyde görüşmeler
  • Karşılıklı çıkar ve kapasite geliştirme projeleri
  • İki ülkenin madencilik sektörleri aracılığıyla sürdürülebilir kalkınma

Ayrıca Türk kamu ve özel sektör şirketlerinin Nijer madencilik sektöründe faaliyet göstermesi teşvik edilecek. Belli bölgelerde maden kaynaklarının aranması ve işletilmesi için görüşülecek.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, anlaşmayla kamu ve özel sektör şirketlerinin Nijer madencilik sektöründe faaliyet göstermesini hedeflediklerini belirtti.

Bayraktar, temmuzda Nijer’in başkenti Niamey’de ‘Petrol ve Doğal Gaz Alanında İş Birliğine İlişkin Niyet Beyanı’nı imzalamıştı.

Nijer

AA’nın aktardığına göre Nijer, Fransa ve Avrupa’daki nükleer santrallerin yakıt ihtiyacının büyük kısmını karşılayan Nijer dünyanın en önemli 7’nci uranyum tedarikçisi.

Yaklaşık 1,27 milyon kilometrekarelik yüz ölçümüyle Batı Afrika’nın en büyük ülkesi olan Nijer topraklarının yüzde 80’i Sahra Çölü’nde bulunuyor.

Yaklaşık 29 bin ton toryum rezervine sahip Nijer’de küçük ölçekli 69 altın madeni bulunuyor. Nijer, bu madenlerden her yıl ortalama 2 ton altın çıkarıyor.

Günlük 20 bin varil ham petrol üreten Nijer, ihracat kanalları olmadığı için bu petrolü ülke içinde kullanıyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF), Nijer’in günlük 110 bin varil ham petrol üretebilmesi halinde ülke ekonomisinin yaklaşık yüzde 11 büyüyebileceğini belirtiyor.

Yaklaşık 5 milyar dolara mal olan ve martta tamamlanan Nijer-Benin Petrol İhraç Boru Hattı (PENB) projesiyle Nijer’in güneybatısından çıkarılan ham petrolün, 2 bin kilometrelik petrol boru hattıyla komşu ülke Benin’deki Seme Limanı üzerinden ihraç edilmesi hedefleniyor.

Afrika’nın en uzun petrol boru hattı projesinde ilk sembolik üretim nisanda yapılsa da iki ülke arasındaki sınır anlaşmazlığı nedeniyle aktif petrol üretimi şimdilik yapılamıyor.