ANKARA (AA) - Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği (VERİMDER) Başkanı Çağdaş Korkmaz, Ankara'da başlayan "Türkiye Yüzyılı ve Yapılarda Enerji Verimliliği Zirvesi"nde ülkenin ikinci ulusal enerji eylem planı çerçevesindeki hedeflerini masaya yatıracaklarını söyledi.

VERİMDER organizasyonu ve Dalmaçyalı Isı Yalıtım Sistemleri sponsorluğuyla "Türkiye Yüzyılı ve Yapılarda Enerji Verimliliği Zirvesi" başkentte başladı.

Ankara Ticaret Odasında (ATO) düzenlenen programa iş insanları, sivil toplum örgütü üyeleri ve bürokratlar katıldı.

Açılış konuşmaları öncesi, VERİMDER Başkanı Çağdaş Korkmaz AA muhabirine yaptığı açıklamada, derneklerini 2018'de kurduklarını belirterek, enerji alanında Türkiye'deki bilinç ve farkındalığı artırmak için çalışmalar yaptıklarını anlattı.

Bugüne kadar 35 ilde enerji tasarrufu bilincini aşılamak için "Anadolu Buluşmaları" gerçekleştirdiklerini söyleyen Korkmaz, bu kapsamda kamu yetkilileri ve sektör profesyonelleri ile bir araya gelerek enerji verimliliği alanındaki planları ve hedeflerine yönelik faaliyetler yürüttüklerini dile getirdi.

Korkmaz, "Zirvede, ülkemizin ikinci ulusal enerji eylem planı çerçevesindeki hedeflerini masaya yatıracağız" dedi.

Zirvede, Avrupa'daki gelişmelerin, enerji tasarrufu konusunda Türkiye'nin ihtiyaçlarının da değerlendirileceğini dile getiren Korkmaz, "Enerjiye ulaşmak geçmişten çok daha zor bir hal aldı. Bu noktada da enerjiyi daha etkin, daha verimli kullanmanın yolları üzerine değerlendirmemiz olacak. Yapacağımız farklı oturumlarda ülkemizdeki bu noktadaki potansiyeli katılımcılarla paylaşarak hep beraber konunun yetkilileri ve kanaat önderleriyle birlikte zirve sonunda önemli çıktılara ulaşabileceğimizi düşünüyoruz." diye konuştu.

- "Yapı stokumuzun yüzde 25'inin yalıtımını sağladık"

Dalmaçyalı Isı Yalıtım Sistemleri Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Arzu Uludağ ise ülke genelinde yaklaşık 25 milyon yapı stoku bulunduğunu ve bunlardan yüzde 25'inin yalıtıldığını ifade etti.

Altı milyon yapının da kentsel dönüşüme gireceğini kaydeden Uludağ, "Önümüzde bir fırsat var. Bu binalarda doğru ısı yalıtımı uygulayabilirsek enerji verimliliğine çok büyük katkımız olacak." diye konuştu.

Uludağ, bir binadaki enerjinin ortalama yüzde 80'inin ısıtma ve soğutma amaçlı kullanıldığını belirterek, "Böyle bakıldığında bütün bu binaları biz doğru ısı yalıtımlı binalar haline getirirsek enerji verimliliğine çok büyük katkımız olacak." dedi.

Son 20 yılda Türkiye'nin enerji tasarrufu konusunda ileri bir noktaya geldiğini söyleyen Uludağ, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca 370 binanın 2024 itibarıyla sıfır enerjili bina haline getirmesi ile ilgili bir çalışma başlattığını ve bunun özel sektöre, tüketicilere önemli bir örnek olacağına inandıklarını vurguladı.

- "Ekonomik bağımsızlığın anahtarı, enerji verimliliği "

ATO Başkanı Gürsel Baran, zirvenin açılışındaki konuşmasında, dünya üzerinde hemen hemen bütün yeniliklerin, keşiflerin, üretimin hatta savaşların da konusunun enerji olduğunu belirterek, enerjinin varlığı ve yokluğunun da insanlığın bugünlerdeki en önemli meselesi olduğunun altını çizdi.

Yapılarda enerji verimliliğinin önemine dikkati çeken Baran, Türkiye'nin ekonomik kalkınması ve doğanın korunması için bu konunun hayati önem taşıdığını dile getirdi.

Baran, şunları söyledi:

"Burada detaylarıyla ele alınacak olan yapılarda enerji verimliliği, bizim için bir anlamda ekonomik bağımsızlığımızın anahtarı konumunda. Enerji kaynakları açısından dışa bağlı bir ülke olarak enerji ithalatı gerçekleştiriyor olmak hem stratejik hem de ekonomik olarak bizim ülkemizi yakından ilgilendiren çok önemli bir konu. Sanayi üretimimizdeki artış, nüfus artış hızımız, kentleşme ve dijitalleşmeye bağlı olarak tüketimimiz, enerji tüketimimiz her geçen yıl biraz daha artıyor."

- "Kamu binalarında yüzde 30 enerji tasarrufu hedefi"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank da enerji tasarrufunun önemini vurguladı ve Türkiye'nin 2053 için net sıfır emisyon hedefi olduğunu hatırlattı.

Binalarda enerji verimliliğini artırmanın iklim değişikliğiyle mücadelede kritik önem taşıdığını söyleyen Varank, Bakanlık tarafından bu alanda çeşitli projeler yürütüldüğünü ve kamu binalarında yüzde 30 enerji tasarrufu hedeflendiğini açıkladı.

Ardahan'da yoğun sis görüş mesafesini düşürdü Ardahan'da yoğun sis görüş mesafesini düşürdü

Şehirlerin afetlere dirençli hale getirilmesi için çalışmalar yürütüldüğünü de sözlerine ekleyen Varank, sürdürülebilir bina uygulamalarının teşvik edildiğini ifade etti.

Zirvede, VERİMDER Başkanı Çağdaş Korkmaz, Türkiye'nin OECD Daimi Temsilcisi Kerem Alkin, Ekonomi Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ ve Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu da birer konuşma yaptı.

Özel oturum ve panellerle devam eden zirve, yarın sona erecek.


Kaynak: aa