Haber Merkezi - İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek üzere bugün Ankara’ya geldi. Reisi’yi, Esenboğa Havalimanı’nda, Türkiye-İran Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Eşbaşkanı ve Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Ankara Vali Yardımcısı Metin Selçuk, İran Petrol Bakanı Cevad Ovci, İran’ın Ankara Büyükelçisi Muhammed Hasan Habibullahzade ve diğer yetkililer karşıladı. Reisi ve Erdoğan, Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi 8. Toplantısı öncesi görüşme gerçekleştirdi.

Tutar Yapısı Sitesi davası | Cüneyt Akkaya'ya tutuklama kararı Tutar Yapısı Sitesi davası | Cüneyt Akkaya'ya tutuklama kararı

Ardından Erdoğan, Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi 8’inci Toplantısı’na başkanlık etti. İki liderin görüşmelerinde ikili ilişkilerin yanı sıra Gazze'deki son gelişmeler, Irak, Suriye, Kafkasya, Afganistan ve Ukrayna'daki savaş gibi bölgesel konuların ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Reisi anlaşmaların imza töreni sonrası ortak açıklamalar yaptı.

Reisi Erdoğan 2

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları şu şekilde: "Bölgesel ve uluslararası gelişmeleri ele aldık. Terörle mücadelemizde komşumuz İran'ın desteğinin önemini bir kere daha vurguladık. Ülkelerimizin ve bölgemizin güvenliğini hedef alan PKK/PYD/YPG ve PJAK'a karşı işbirliğimizin daha da güçlendirilmesinin önemine değindik. Kirman'da 3 Ocak'ta meydana gelen menfur terör saldırısını lanetliyorum. Türkiye'nin terörle mücadelede İran'ın yanında olduğunu ifade etmek istiyorum. Bölgemizin güvenliğini ve istikrarını daha fazla tehdit edecek adımlardan sakınılmasının önemi üzerinde mutabık kaldık. (Reisi ile) İsrail'in Gazze'ye insanlık dışı saldırılarının son bulması, adil ve kalıcı barışın tesisine yönelik ivedi adımlar atılması ihtiyacını ele aldık. Filistin meselesi hem Türkiye'nin hem İran'ın odağında yer alıyor. Toplam 30 bin tondan fazla yardım malzemesini El Ariş'e gönderdik. Türkiye ile İran arasında enerji, turizm, ticaret, iletişim alanında 10 yeni anlaşmaya imza attık."

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin açıklamaları ise şu şekilde: "Ticaret hacmimizi 30 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Enerji alanında da ilişkilerimizi geliştirme kararı aldık. Terör Batı desteğiyle gerçekleşiyor. Terörle mücadelede kararlıyız, bu konuda tereddüt yok. Türkiye'nin güvenliği bizim güvenliğimizdir. Biz uzun yıllar Türkiye ile iyi ilişkiler içinde olduk ve bundan sonra da bu ilişkileri daha üst seviyelere taşımayı istiyoruz. İslam dünyasının birinci meselesi Filistin meselesidir. İnsan haklarını savunuyoruz diyenler işlevlerini kaybetti. Filistin davasını destekleme konusunda mutabıkız."

Reisi Erdoğan 3

Editör: Haber Merkezi