Çevre

Türkiye Ormancılar Derneği, Seyfe Gölü'nün sınırlarını daraltma kararının iptalini istedi

Türkiye Ormancılar Derneği Başkanı Ahmet Hüsrev Özkara, "Seyfe Gölü alanının sorunlarını çözüm bulmak yerine sınırlarının daraltılması ve alan dışına çıkarılan bölgelerin başka sektörlere tahsis edilmesi göl ve çevresinin kaynak ve değerlerini kaybetmek anlamına gelir. Buralarda yapılacak her faaliyet gölü doğrudan etkileyecektir. Söz konusu kararın ivedilikle iptal edilmesini ve söz konusu alanın korunmasını talep ediyoruz" dedi.

Abone Ol

Türkiye Ormancılar Derneği Seyfe Gölü hakkında basın açıklaması yaptı. 

Geçtiğimiz günlerde Kırşehir'in Mucur bölgesinde bulunan Seyfe Gölü Tabiatı Koruma Alanı'nın sınırları yeniden tespit edilmiş, konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.

Buna göre, Kırşehir'in Mucur ilçesi sınırları içinde bulunan Seyfe Gölü Tabiatı Koruma Alanı sınırlarının yeniden belirlenmesine Milli Parklar Kanunu gereğince karar verildi.

Türkiye Ormancılar Derneği Başkanı Ahmet Hüsrev Özkara, gidilen daraltmanın doğal kaynaklar için ciddi ve sıkıntılı bir süreç olduğunun altını çizerek, Seyfe Gölü'nün öneminden bahsetti.

Özkara, şöyle konuştu;

"Mevcut sınırlar gerekli ölçüde belirlenmiş, bu konuda önemli mesafeler katedilmişti. Bu saha flora bakımından oldukça zengin bir alan. Alanda yayılış gösteren, 52'si endemik olmak üzere toplam 388 bitki taksonu tespit edildi. En önemli kaynak değeri ise kuşlar, göl kuş cenneti olarak ifade ediliyor ve toplam 187 kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Bu anlamda sadece Türkiye'nin değil dünyanın en önemli sulak alanlarından. Bu alan korunması gereken önemli bir ekosistem."

"Gölü besleyen kaynaklar kuruma noktasına gelmiştir"

Seyfe gölü hafzasının kapalı havza özelliği taşıyıp tüm yüzeysel boşalımının en çukur noktasında bulunan göle doğru olduğunu ifade eden Özkara, şunları kaydetti;

"Seyfe Gölü ve çevresi iklim değişikliği başta olmak üzere insan kaynaklı çevresel sorunlardan ciddi olarak olumsuz etkilenmektedir. Gölü besleyen kaynaklar kuruma noktasına gelmiştir. Havzada arazi kullanımı değişiklikleri olmuş, tarımsal sulama ile açılan çok sayıda sondajla  su çekimş hızla artmıştır. Göl ve çevresi bu sorunlarla boğuşurken maalesef 20 Mart 2021 tarihinde yayınlanan Resmi Gazete'deki Cumhurbaşkanı Kararları ile sit alanı daraltılmıştır.  Gölü ve çevresinin barındırdığı eşsiz kaynak değerlerinin geleceğini olumsuz etkileyecek en önemli gelişme ise 15  Eylül 2024 tarihli Cumhurbaşkanı kararıyla yaşanmıştır. Bu kararla Seyfe Gölü Tabiatı Koruma Alanı'nın sınırları yeniden tespit edilmiştir."

Özkara, 2002'nin sonundan itibaren sahanın kuruma noktasına geldiğini belirterek sahanın güncel durumunun kabul edilebilir olmadığını kaydetti. 

"Söz konusu karar ivedilikle iptal edilmeli"

Bu daraltmanın altın madeni işletmelerinin faaliyetleri ile ilgili çalışmalara olanak sağlamak için yapıldığına dair duyumlar olduğunu söyleyen Özkara, 

"Böyle bir şeye ihtimal bile vermek istemiyorum. Alanın havza bazında korumasını muhakkak gerçekleştirmeliyiz. Aksi takdirde ben bunu bir gözden çıkarma, elden çıkarma anlamına geleceğini paylaşmak istiyorum Seyfe Gölü alanının sorunlarını çözüm bulmak yerine sınırlarının daraltılması ve alan dışına çıkarılan bölgelerin başka sektörlere tahsis edilmesigöl ve çevresinin kaynak ve değerlerini kaybetmek anlamına gelir. Buralarda yapılacak her faaliyet gölü doğrudan etkileyecektir. Bu yanlıştan dönülüp Seyfe Gölü alanı havza bazında genişletilmelidir. Söz konusu kararın ivedilikle iptal edilmesini ve söz konusu alanın korunmasını talep ediyoruz."