Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nüfus projeksiyonu verilerini yayımladı. Yayımlanan raporda, doğurganlık hızındaki düşüşün, nüfus sonuçlarında etkili olduğu kaydedildi.

Bununla birlikte, TÜİK raporlarındaki ana senaryoya göre Türkiye'nin nüfusu 2100 yılında 77 milyonun altına düşecek.

Artan nüfusun 20 ile 30 yıl içinde düşmeye başlayacağı belirtilirken, nüfusun düşüş eğilimine girmesinin ana nedenlerinden birinin doğurganlık hızındaki düşüş olduğu ifade edildi. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Hatay'da konuştu: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Hatay'da konuştu:

Söz konusu raporda, nüfusun yaşlanmayı sürdüreceği ve 2075 yılında her üç kişiden birinin yaşlı olmasının beklendiği bilgisi de yer aldı.

"Doğurganlık hızındaki düşüşün, nüfus projeksiyonundaki sonuçları etkili oldu"

Raporda, ayrıca, doğurganlık hızındaki düşüş ile uluslararası göç eğilimindeki değişimin farklı projeksiyonların yapılmasına neden olduğu belirtiliyor. TÜİK'in ana senaryosuna göre Türkiye nüfusunun 2050'li yılların ortasına kadar artması ve sonrasında azalışa geçmesinin ardından 2100 yılında 77 milyonun altına düşmesi tahmin ediliyor. 

"Demografik fırsat penceresi 2030'un ilk yarısında kapanacak"

Öte yandan, bağımlı nüfus toplamının, çalışma çağı nüfusunun yarısından az olduğu dönem, "demografik fırsat penceresi" olarak adlandırılıyor. Çocuk nüfus olarak ifade edilen 15 yaş altı nüfusun toplam nüfusun yüzde 30'undan az, yaşlı nüfus olarak belirtilen 65 yaş üzeri nüfusun ise toplam nüfusun yüzde 15'inden az olduğu dönemde demografik fırsat penceresi açık olarak değerlendiriliyor. TÜİK'in projeksiyon sonuçlarında, 2030'un ilk yarısında yaşlı nüfus oranının yüzde 15'i aşacağı ve demografik fırsat penceresinin kapanacağı kaydedildi.

Editör: Esin Özdemir