Haber Merkezi - Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin Ankara'daki diplomatik temasları kapsamında Reisi ile beraber, Türkiye-İran İş Forumu'na katıldı. Toplantıda yaptığı konuşmada iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin de genişleyeceğinin sinyalini veren Erdoğan, Türkiye-İran arasında tren seferlerinin başlatılmasını ve yeni sınır kapılarının açılmasını temenni ettiklerini söyledi. 

Erdoğan konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Sayın Reisi ile gerçekleştirdiğimiz ikili ve heyetler arası görüşmelerde işbirliğini geliştirme irademizi teyit ettik. Bölgemizde güvenlik, istikrar ve refahın hakim kılınmasında bölgesel sahiplenme ve işbirliğinin önemi vazgeçilmezdir. İki büyük bölgesel güç olan Türkiye ve İran refah, kalkınma ve istikrar için aralarındaki iktisadi iş birliğini mutlaka ilerletmelidir.

Yenı sınır kapıları gündemde

En temel ihtiyaçlardan birisi tercihli ticaret anlaşmasının kapsam dışı bırakılan 67 ürünümüzün dahil tam olarak uygulanması ve bilahare içeriğinin daha da genişletilmesidir. Karma Ekonomik Komisyonu'nun müteakip toplantısında tüm konuların kapsamlı olarak ele alınmasının faydalı olacağını düşünüyorum. İki komşu ülke olarak İran'la ticaretimizin gelişmesi için sınır bölgelerindeki faaliyetlere ve buralardaki altyapıya özel önem atfediyoruz. Gürbulak kapısında modernizasyon çalışmaları tamamlanınca Gürbulak yüksek kapasiteyle hizmet verecektir. İran'la yeni sınır kapıları açılması da gündemimizdedir.

Batı ambargosuna rağmen Türk şirketleri İran'da kaldı

Türk müteahhitlik sektörünün başarıları tüm dünya tarafından bilinmektir. Müteahhitlik firmalarımız İran'da 4.6 milyar dolarlık, 56 proje üstlendi. Birçok batılı firma yaptırımlar nedeniyle İran'dan kaçarken tüm zorluklara rağmen 200 firmamız İran'da kalmayı tercih etmiştir. Firmalarımızı kazan kazan anlayışı çerçevesinde İran'da daha fazla yatırım yapmaya teşvik edeceğiz. İkili ticaretimizin gelişmesi bakımından taşımacıları mağdur eden akaryakıt fiyat farklılıklarını karşılıklı olarak kaldırma önerimizi burada tekrarlamak istiyorum. İran'daki frekans kısıtlamalarının kaldırılması talepleri ticari temasların artmasını sağlayacaktır.

Tren seferleri tekrar başlatılmalı

Türkiye'nin önemli zeytin üretim merkezlerinden Ayvalık'ta hasat başladı Türkiye'nin önemli zeytin üretim merkezlerinden Ayvalık'ta hasat başladı

Tahran, Van yolcu tren seferlerinin yeniden başlatılmasında fayda görüyoruz. İranlı kardeşlerimizin en fazla tercih ettiği turizm destinasyonunun Türkiye olması bizleri memnun ediyor. Bu toplantıya iş insanlarımızın ilgisinin, Türk müteşebbislerinin İran'a yatırım yapmakta ne kadar istekli olduklarını gösterdiklerini düşünüyorum.

Siyasetçiler olarak vazifemiz iş dünyasına yardımcı olmak, sizlerin önünü açmaktır. Karşılıklı ticaretimizi artırmaya yönelik girişimleri sürdürmeliyiz. Atacağınız her adımın samimiyetle arkasında olacağımızın bilinmesini isterim. Bu vesile ile sayın Cumhurbaşkanı kardeşim Reisi'nin Türk yatırımcılara verdiği desteğin artırarak sürdüreceğini inanıyorum.

Editör: Haber Merkezi