Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF), Singapur'daki Genel Kurul toplantısı merakla bekleniyordu.

FATF, Türkiye'nin kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede geride kaldığı için 2021 yılında alındığı ''gri liste''den çıktığını duyurdu. Sonuç bildirisi yayımlanmadan sosyal medya hesabından paylaşım yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Başardık" ifadesiyle Türkiye'nin listeden çıkarıldığının sinyalini önden verdi. 

Singapur'da yapılan FATF toplantısında, Türkiye'nin gri listeden çıkıp çıkmaması da ele alınacaktı. FATF, geçen haftalarda Türkiye'nin gerekli reformları yerine getirdiğini belirterek listeden çıkarılacağının sinyallerini vermişti. 

FATF, toplantıların sonucunda yapılan açıklamada Türkiye'nin gri listeden çıkmak için konulan hedefleri gerçekleştirdiğini, bu yüzden artık yüksek denetim sürecinden çıkarıldığını resmen açıkladı. 

Toplantı için Singapur'da bulunan Şimşek, henüz karar açıklanmadan "Başardık" diye sosyal medya paylaşımında bulundu.

Ticaret Bakanı Bolat, İhracatta 2025 Yılı Eylem Planı'nı açıkladı: (2) Ticaret Bakanı Bolat, İhracatta 2025 Yılı Eylem Planı'nı açıkladı: (2)

Türkiye, yaklaşık 3 yıldır ''gri listede'' bulunduğu süreçte, 40 standardın 39'u ile uyum sağladı. Türkiye’nin listeden çıkmasıyla, TL'nin değer kazanması ve TL varlıklarının güçlenmesi bekleniyor.

Dünya ekonomilerinin mali suçlarla mücadeleye uyumunu tespit eden FATF, kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede geride kaldığı gerekçesiyle Türkiye'yi 21 Ekim 2021 yılında ''gri liste''ye almıştı.  FATF, üye ülkeleri kara para aklama ve terörün finansmanının önlenmesi konusunda gösterdiği gelişmeler bakımından periyodik olarak denetliyor.

FATF'ın ''gri liste''sinde Türkiye dışında Nijerya, Güney Afrika, Jamaika, Kenya, Vietnam, Yemen, Bulgaristan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Filipinler ve Suriye dahil olmak  20 ülke daha yer alıyordu.

FATF’nin halen 37 ülke ve 2 bölgesel kuruluş olmak üzere toplam 39 üyesi bulunuyor. Türkiye ise FATF’a 24 Eylül 1991 tarihinde üye oldu.

Editör: Erva Gün