Türker Arslan= Sakinleştirici
Artun TALAY Türker Arslan uzun yıllar Galatasaray Spor Kulübü, Atletizm Federasyonu, Futbol Federasyonu ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nde üst düzey görevlerde bulunm...
Artun TALAY
Türker Arslan uzun yıllar Galatasaray Spor Kulübü, Atletizm Federasyonu, Futbol Federasyonu ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nde üst düzey görevlerde bulunmuş bir büyüğümüzdü.
Olimpiyatlarla ilgili gerçekçi görüşe sahipti.
Güzel ahlakı, dürüstlüğü, gelişmiş insanı temsil eden spor, her olimpiyat başlangıcında, yetişilemez bir daha tekrarlanamaz güç gösterilerine sahne olmaktadır.
Bu anlayış olimpik felsefeye ters düşmektedir. Bugün olimpiyatlarda sergilenen gösteriler, kırılan rekorlar, sporcu tipleri, sporun hangi etik ve felsefi temel üzerine oturması gerektiği üzerine tartışılması gereken bir yapı bozukluğuna ulaşmıştır.
Sporcu ve antrenöre her türlü maddi ve manevi destek önemli ve gereklidir. Madalya alabilmek için günde üç antrenman yapanlar bile bulunmaktadır.
Benim karşı olduğum şey, olimpiyatlara sadece rekor kırmak, madalya almak için katılan sporcuların hangi değerin gölgesinde, hangi kafa gücünün ışığında hazırlanmış olduklarıdır.
Bu maalesef gelecekteki insan tipinin oluşmasına da katkıda bulunmaktadır.
Spor ve sporcu para ve başarı dışında hiçbir etik ve felsefi değeri yeterince üstünde taşımadan yarışlara katıldığı için o büyük seyirci kitlesi önünde politik bir sakinleştirici durumuna düşmektedirler.
Barış başarıya odaklanmış insanların ölçüsüz tavırlarıyla korunup gelişemez. Bu nedenle Olimpiyat Oyunları’nın olumsuzluklardan arınması gerekir.
Olimpiyatların ülkelere ve insanlara vereceği armağan bu soylu ve bağımsız yapının, tüm dünyaya sunacağı barış, gelişmiş ahlak duygusu gibi en önemli değerlerden oluşan spor anlayışıdır.
Bizlerin olimpiyat sporcusundan beklediğimiz, bağımsız ve spor etiğine uyan asil ve karakterli bir tavırdır.