Haber: Esin Özdemir

Asya pazarının yıldızı parlayan ülkesi olan Bangladeş, Türk yatırımcılar için ilgi odağı haline geldi. Türkiye ve Bangladeş arasındaki ticaret hacmi, 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 10 artarak yaklaşık 1,2 milyar dolar oldu. İstanbul Gedik Üniversitesi Bangladeş Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin iş birliği ile Türklere ‘Bengalce’ eğitimi veren Shakil Reja Efti, öğrencilerinin Bengalce öğrenme motivasyonunu anlattı. Efti, Bangladeş ve Türkiye arasındaki ticari ilişkilere dikkat çekerek, “Bangladeş'le ticaret ilişkileri yeni boyutlar kazanıyor. Ayrıca, ucuz işgücü de Bangladeş'e yatırım yapma isteğinin en önemli nedenlerinden bir tanesi. Son yıllarda Türkiye'nin Bangladeş'teki yatırım miktarının azımsanmayacak ölçüde arttığını gözlemliyoruz. Bu nedenle Türkiye'nin ilk Bengalce dil kursuna yaklaşık 40 Türk vatandaşının başvurduğunu öğrenmek, açıkçası beni hiç şaşırtmadı” diye konuştu.

“Bengalce kursunun önemli bir kilometre taşı olduğuna inanıyorum”

Bangladeş’in dünyanın en kalabalık ülkelerinden biri olduğunu vurgulayan Efti, bu yoğun nüfusun birçok problemi beraberinde getirdiğini söyledi. Buna rağmen son yıllarda tüm sektörlerdeki gelişmelerin dünyanın dikkatini çektiğini kaydeden Efti, şu ifadeleri kullandı:

“İstanbul Gedik Üniversitesi Bangladeş Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ile yürüttüğüm Take Me Home inisiyatifi sayesinde bu dil kursunu başlattık. Bangladeş'te Dil ve Edebiyat alanında Başbakanlık Ödülü sahibi olduğum ve Türkçe bildiğim için öğretmenlik pozisyonu bana teklif edildi. Türklere Bengalce öğretmek benim için büyük bir onur. Ayrıca bin yıllık Türkiye-Bangladeş ilişkileri açısından bu Bengalce kursunun önemli bir kilometre taşı olduğuna inanıyorum. Bu kursun ilerleyen zamanlarda iki ülkenin ilişkilerinin daha da güçlenmesine önemli bir katkı sağlayacağına inancım tamdır.”

          

          Bengalce Eğitmeni Shakil Reja Efti

Kayseri'de psikolojik sorunlarının bulunduğu iddia edilen kişi evini yaktı Kayseri'de psikolojik sorunlarının bulunduğu iddia edilen kişi evini yaktı

‘Ticaret’, en temel motivasyon

Bengalce kursuna başlayan öğrencilerin birbirinden farklı amaçları olduğunu belirten Efti, en temel nedeni ‘ticaretin’ oluşturduğu bilgisini paylaştı. Efti, “Bunun dışında, Güney Asya dillerine ilgi duyan, yeni bir kültürü ve edebiyatı yakından tanımak isteyen, bölgedeki arkeoloji, tarih gibi akademik alanlarla ilgilenen Türk vatandaşlarının da bu kursa başvurduğunu gördüm” dedi.

Bengalce ve Türkçe, ortak kelimelere sahip

Bengalce ve Türkçe’nin cümle yapıları açısından birbirine çok benzediğini söyleyen Efti, iki dilde de kullanılan ortak kelimelerin oldukça fazla olduğunu kaydetti.  Bengalce öğretmeni Efti, Türkler için Bengalce öğrenme sürecinin kolay geçtiğini ifade ederek, “Harflerini öğrenmek biraz zaman alabilir ki Bengaliler için de aynı durum geçerlidir. Ancak bu durum aşılamaz değil. Başlangıç seviyesindekiyken öğrencilerime Latin alfabesiyle öğretiyorum ve yavaş yavaş Bengalce harflerini de gösteriyorum ki gördüklerinde tanıyabilsinler. Türk vatandaşlarının son derece başarılı ve kolay bir şekilde öğrendiklerini görmek beni çok mutlu ediyor” diye belirtti.

Meriç: Bangladeş’te üretim yapmanın maliyeti düşük

Shakil Reja Efti’nin bir Alman firmasında satış müdürü olarak çalışan öğrencisi Ahmet Meriç ise Bangladeş’teki ticari hayata değindi. Bangladeş’e iplik üreten firmalara tekstil ve iplik üretim makinaları sattıklarını ekleyen Meriç, “Tekstil zaten fabrikanın olmazsa olmazı. İşgücü maliyetleri dünya ile karşılaştırıldığında bayağı düşük. Genç bir nüfusu var. Kalabalık bir ülke biliyorsunuz. Onun için Avrupalılar buralarda üretim yaptırıyorlar. Maliyeti düşük oluyor” ifadelerinde bulundu.

Editör: Esin Özdemir