Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik içeren yasa teklifinin, sokak hayvanlarına 'ötanazi' öngören 5. maddesi yapılan komisyon görüşmelerinde AKP'nin önergesiyle yeniden düzenlendi. Buna göre ‘ötanazi’ kelimesi teklif metninden çıkarılırken, söz konusu ifade yerine Veterinerlik Hizmetleri Kanunu’nda yer alan 'ötanazi' ile ilişkili var olan kanuna atıf yapıldı. 

Türk Veteriner Hekimleri Birliği (THVB), sokak hayvanlarına ilişkin kanun teklifiyle ilgili yazılı açıklama yaptı.

"Teklif, Hayvanları Koruma Kanunu’nun ruhuna aykırı"

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Yasa teklifinin görüşüldüğü Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda ilk iki görüşme boyunca, taslak yasa teklifinde yer alan gerekçe ve maddeler incelendiğinde hayvan refahı konusunda ülkemizi 2004 yılı öncesine döndürebilecek maddeler olduğu, hayvanların bu kez sokaklarda değil, hayvan refahına uygun olarak yapılacağı iddia edilen barınaklarda toplanacağını görmekteyiz. Tasarının güncel bilimsel ve mesleki gerekçelerle kabul edilmesinin mümkün olmadığını, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun ruhuna da aykırı olduğunu bir kez daha bildiriyoruz.”

“Ötanazi tamamen kapsam dışında bırakılmadı"

İPA'dan kritik rapor: Sosyal güvenlik kurumsal bir açmaz içinde İPA'dan kritik rapor: Sosyal güvenlik kurumsal bir açmaz içinde

Yasa teklifinin en çok tartışma yaratan beşinci maddesinden “ötanazi” kelimesinin çıkartılmasına karşılık bazı maddelerin ötanaziyi tamamen kapsam dışında bırakmadığı ifade edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“23.07.2024 gecesi itibarıyla yasa teklifinin en çok tartışma yaratan 5. maddesinde yer alan ‘ötanazi’ kelimesi metinden çıkarılarak Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda yasa teklifi kabul edildi. TVHB olarak bu konuya bir açıklık getirilmesi gerektiğine inanıyoruz. 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun dokuzuncu maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan ifadeler; ötanaziyi tamamen kapsam dışında bırakmadığını belirtmek isteriz.  Diğer maddelerle getirilen bazı muğlak ifadelerle dokuzuncu maddenin suistimale açık olduğunu kötü amaçlı veya hatalı yorumlanmasının istenmeyen sonuçlara yol açabileceğini belirtmek zorundayız.   Sahipsiz hayvan popülasyonu konusunda kamu otoritesinin yerine getirmesi gereken sorumluluklar ne veteriner hekimlere ne hayvanseverlere ne de sokakta yaşayan her şeyden habersiz hayvanların üzerine atılarak çözülemez. Bilimsel ve vicdani tüm yolları tüketmeden kabul edilen bu yasa teklifi bahsi geçen hiçbir soruna çözüm getirmeyecektir."

Yeni bir yasa teklifinin hazırlanmasını öneren Türk Veteriner Hekimleri Birliği, katkı vermeye hazır olduklarını ifade ederek TBMM Genel Kurulu'nda tasarının takipçisi olmaya ve kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceklerini bildirdi.

Editör: Nur Yıldız