Didem Çam

Olimpiyatlar ve Türkiye’nin olimpiyatlardaki yerine ilişkin hazırladığımız yazı dizimizin ikinci için, Türkiye Boks Federasyonu Başkanı Eyüp Gözgeç ile görüştük. Gözgeç, 26 Temmuz-11 Ağustos tarihleri arasında Fransa’nın Başkenti Paris’te düzenlenecek olan 2024 Paris Yaz Olimpiyat Oyunları öncesi 24 Saat Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu.

2020 Tokyo Olimpiyatları’nda Türk boksunun oldukça başarılı bir organizasyon geçirdiğini, tarihinde ilk kez altın madalya sevinci yaşadıklarını anımsatan Gözgeç, şunları anlattı:

“Boks olarak olimpiyat tarihimizde ilk defa altın madalya aldık. Aslında 2020 Tokyo Olimpiyatları’nın erteleme süreci olmasaydı belki daha fazla kota alabilirdik. Dolayısıyla da daha fazla altın madalya olabilirdi. Tokyo’ya 6 sporcumuzla gitmiştik. Sporcularımız çok iyi performans göstermişti. 4 sporcumuz çeyrek final oynamıştı. Sporcularımızdan Busenaz Sürmeneli altın, Buse Naz Çakıroğlu da gümüş madalya elde etmişti. Aslında Buse Naz Çakıroğlu’nun da madalya rengi yüzde 100 altındı ama altın madalya hakem hatasıyla gitti. Kasıt yoktu ama çok büyük bir hata vardı.”

“100 yıl içinde bir defa”

2020 Tokyo Olimpiyatları’ndan 2024 Paris Olimpiyatları’na kadar geçen sürede boksta önemli başarılar elde ettiklerini belirten Gözgeç, özellikle 2022 yılında düzenlenen Dünya Kadınlar Boks Şampiyonası’ndaki başarının altını çizdi. Türk sporcuların 5 altın ve 2 bronz madalya kazandığı Dünya Kadınlar Boks Şampiyonası’nda federasyon olarak büyük bir organizasyona imza attıklarını anımsatan Gözgeç, 2023’te elde ettikleri Paris kotasına işaret edip sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Dünya Kadınlar Boks Şampiyonası’nın bize maliyeti 5 milyon dolardı. Boks Federasyonu olarak bulduğumuz sponsor sayesinde çok önemli bir organizasyon yaptık. Bu organizasyon, ben ve yönetimdeki arkadaşlarımın marifetiyle oldu. Başka da kimsenin katkısı olmadı. Kimse cebine 1 kuruş koymadan gönüllü bir şekilde çalıştı. İstanbul’da çok başarılı, tarihi bir dünya şampiyonası geçirdik. 10 sporcumuz katıldı ve 7 madalya aldık. 100 yıl içinde bir defa oldu. İkinci yüzyılda olur mu, olmaz mı bilemiyorum. 2023 yılını da dolu dolu geçirdik. Kota müsabakaları bizim için oldukça önemliydi. 2023 Avrupa Oyunları’nda 6 sporcumuz, 2024 Paris Olimpiyatları kotası kazandı. İki Buse, yine altın madalya elde etti. Türkiye, müthiş başarı gösterdi. Paris Olimpiyatları öncesi alınan 6 olimpiyat kotası, bizim için 2023’ün en önemli olaylarından biriydi. Bu yıl aldığımız 2 kota ile birlikte Paris’e 8 sporcumuzla gideceğiz.”

“Öncelikle maddi desteğin olması lazım”

Türk boksunun son yıllarda elde ettiği başarılardaki maddi ve manevi faktörlere değinip manevi desteğin önemini vurgulayan Gözgeç, açıklamalarına şöyle devam etti:

“Maddi ve manevi desteğin olması oldukça önemli. ‘Çok iyi yıl geçirdik, çok iyi hazırlandık’ diyebilmemiz için öncelikle maddi desteğin olması lazım. Kamplar, harcırahlar, turnuvalar, ulaşım ve konaklama bunların hepsi paraya dayalı işler. Bunlar olmadan hiçbir şey olmaz. Bunları da bize sağlayan Gençlik ve Spor Bakanlığı. Ayrıca, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) de turnuvalarda madalya alması muhtemel olan sporcuları takip ediyor ve onlara hem aylık maaş veriyor hem de sponsor buluyor.

Biz şimdi hep mutfağın önünü konuşuyoruz. Masadaki yemeği konuşuyoruz ama onun hazırlanışı da var. Federasyonumuzun personelinin de çok büyük yardımları ve çalışmaları oldu. İşin manevi tarafı, en güçlü tarafı aslında. Güç, disiplinli çalışma, iyi bir teknik ekibimizin oluşu ve kabiliyet de çok önemli. Maddi manevi desteğin olması, sporcuyu maça hazırlayan, sporcunun motivasyonunu sağlayan, sporcuyu teknik ve taktik olarak hazırlayan iyi bir teknik ekibin oluşu, sporcuların kabiliyetli ve güçlü oluşu bizi başarıya götürüyor.” 

En ağır spor: Boks

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi

“Bana göre, bütün spor dalları içinde en ağırı boks” diyen Gözgeç, “Bizi idare edenler ‘Kaç madalya alırsınız?’ diye soruyor. Bunlar insan, makine değil. Sporcu ama insan. Parama göre 1 kilo pirinç alayım gibi bir durum değil ki bu. Sporcu bunlar. İnsan sağlığının ne olacağını bilmiyoruz. Busenaz Sürmeneli, Tokyo Olimpiyatları öncesinde ameliyat olmuştu. Turnuvaya 2 ay kala iyileşmişti. Hatta tam iyileşmeden Tokyo’ya gitmiştik de diyebiliriz. Ona rağmen altın madalya aldı. Bir taraftan da sporcu sağlığının ne olacağını bilmiyoruz. Fakat en ağır spor bizim olmasına rağmen, en başarılı federasyonlardan bir tanesinin de Türkiye Boks Federasyonu olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu.

“Aileler de spor konusunda çocuklarına mutlaka destek olsun”

Paris’te, Tokyo’da elde edilen madalya sayısını artıracaklarını dile getiren Gözgeç, “Boks tarihimizde olimpiyatlarda şu ana kadar toplam 7 madalyamız var. Biz bu sayıya, Tokyo ve Paris’teki madalyaları toplayarak da ulaşabiliriz. Yani, 2020 Tokyo Olimpiyatları’nda 2 madalya elde etmiştik. Şartlar istediğimiz gibi giderse Paris’te 3, 4 hatta 5 madalya elde ederek son iki olimpiyatta toplam 7 madalyaya ulaşabiliriz. Paris Olimpiyatları’nda Tokyo’da elde ettiğimiz bir altın ve bir gümüşü artıracağımızı iyi biliyorum. Hem madalya alanlar hem de alacak olanlar durmayacak” iddiasında bulundu. 

Boks sporuyla ilgilenmek isteyen çocuklara, olimpiyat madalyası elden eden sporcuları yakından takip etmelerini tavsiye eden Eyüp Gözgeç, sözlerini şöyle sonlandırdı: 

“Her memlekette bizim şampiyonumuz var. Sporcular şampiyon olduktan sonra maddi ve manevi neler kazanıyor bunları önce güzelce bir tartsınlar. Olimpiyat madalyası elde eden sporcularımız Busenaz Sürmeneli ve Buse Naz Çakıroğlu’nun şu anki konumlarına, neler yaptıklarına baksınlar. Sokaklarda duvar diplerinde mi yaşıyorlar yoksa bir makamda mı oturuyorlar? Sporcu olursam ne olurum, sporcu olmazsam, sokakta bir adam olursam ne olurum? Bunları görüp karar versinler ama benim fikrimi sorarlarsa söyleyeceğim tek şey: Spor, spor, spor. Aileler de spor konusunda çocuklarına mutlaka destek olsun.”

Editör: Web Editör