İSTANBUL (AA) - Anadolu Ajansının (AA) "Global İletişim Ortağı" olduğu 12. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi (TÜREK 2023) kapsamında "Yenilenebilir Enerjide Kalkınma Ajansları Projeleri ve Gelişim Planları" başlıklı oturum düzenlendi.

GSK Türkiye'den globale atama gerçekleşti GSK Türkiye'den globale atama gerçekleşti

Anadolu Ajansı Ekonomi ve Finans Haberleri Direktörü Serhat Akkan moderatörlüğündeki oturum, İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Erkam Tüzgen, İzmir Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mehmet Yavuz ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı Hidrojen Çalışma Grubu Koordinatörü Mehmet Volkan Duman'ın katılımıyla gerçekleşti.

İzmir Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mehmet Yavuz, Türkiye'de İzmir'in de içinde olduğu Ege Bölgesi'nin rüzgar enerjisi açısından çok bereketli bir bölge olduğunu belirterek, enerji ve ekipman üretimi açısından da söz konusu bölgenin öne çıktığını söyledi.

Ülkenin ilk rüzgar enerji santralinin 1998 yılında Çeşme'de kurulduğunu dile getiren Yavuz, "İzmir, rüzgar, güneş, jeotermal ve biyokütle olmak üzere 4 temel temiz enerji alanında lisanslı üretim yapılan tek il konumunda." dedi.

Yavuz, İzmir Kalkınma Ajansı olarak mali destek programları da uyguladıklarına işaret ederek, şöyle devam etti:

"2010'lu yıllarda ajansımız bünyesinde Türkiye'de ilk defa uygulanmış mali destek programları yapıldı. Bu programlar çerçevesinde kamuda, sivil toplumda ve özel sektörde lisanssız rüzgar ve rüzgar türbinlerinin kurulumu ile lisanssız güneş enerji santrallerinin kurulumu ajansımız destekleriyle hayata geçirildi. Bu bir anlamda sektörün teşvik edilmesi, mevzuatın çıkması, YEKDEM mekanizmasının hayata geçirilmesi, lisanssız üretimle alakalı alanın önünün açılması için önemli bir adım oldu. Ajansımız da kendi bölgemizde bu alanda hareketliliğe vesile olmak için 2 önemli mali destek programı uyguladı. Totalde bugünün rakamıyla 500 milyon liralık kaynağı o dönem şartlarında lisanssız üretim yapan santrallerin kurulumu için sektörlere tahsis ettik."

İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Erkan Tüzgen de ocakta yayımlamayı planladıkları bir rapor kapsamında yenilenebilir enerjide mevcut durumun analiz edileceğini ifade etti. Tüzgen, bu kapsamda kamunun ve özel sektörün vazifelerinin net bir şekilde ortaya koyulacağı raporun, bir yol haritası niteliği taşıyacağını söyledi.

- "Türkiye potansiyel hidrojen ihracatçısı ülkeler arasında yer alıyor"

Güney Marmara Kalkınma Ajansı Hidrojen Çalışma Grubu Koordinatörü Mehmet Volkan Duman ise Türkiye'de kurulu rüzgar türbinlerinin yaklaşık yüzde 20'sinin bu bölgede yer aldığını söyledi.

Duman, Türkiye topraklarından geçen doğal gaz proje hatlarının birleştiği yerin de Güney Marmara bölgesi olduğuna dikkati çekerek, "Bu da bize orta vadede hidrojeni Avrupa'ya gönderme, ihracatını yapma noktasında avantaj sağlayabilir." diye konuştu.

Türkiye'nin potansiyel hidrojen ihracatçısı ülkeler arasında olduğunu ifade eden Duman, "Biz sadece hidrojenin üretimine değil aynı zamanda türevlerine de odaklanıyoruz." dedi.

Duman, Avrupa Komisyonu tarafından 8 milyon avro hibe desteği sağlanan, toplam 38 milyon avro bütçeli Hidrojen Vadisi Projesi'ne ilişkin, "İki önemli yatırım var aslında. Birisi 4 megavatlık hidrojen tesisinin kurulumu. İkincisi de Eti Maden'in yapacağı sodyum bor hidrür pilot tesisinin kurulumu. Bor da çok kıymetli bir malzeme. Özellikle hidrojen depolama için gelecek vadeden bir malzeme." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: aa