Haber Merkezi - BAE'nin İzmir Limanı'ndan hisse almaya hazırlandığı ileri sürüldü.  Reuters'ın konuya yakın kaynaklardan aktardığı bilgiye göre, olası anlaşma kapsamında, Abu Dhabi Emirliği kontrolündeki AD Ports Group, İzmir limanını işletmek üzere Türkiye Varlık Fonu tarafından kurulacak bir kuruluşa yatırım yapacak.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soner, konu hakkında X'ten açıklama yaparak tepki gösterdi. Soyer, "Bu limanın satışı, herhangi bir gayrimenkul satışına benzemez. Kabotaj hakkının; yani limanlarımızdaki ulusal egemenliğin ortadan kaldırılarak, kapitülasyonların geri getirilmesi anlamına gelir. Asla kabul edilemez" dedi.

500 milyon değerinde yatırım

Reuters'ın haberine göre, AD Ports Group, İzmir limanını işletmek üzere kurulması planlanan bir kuruluşa 500 milyon dolar değerinde yatırım yapacak.

Türkiye Varlık Fonu'na ait olan liman, yeni yatırımlara ihtiyaç duyan önemli bir konumda bulunuyor. Türkiye Varlık Fonu'ndan bir yetkili Reuters'ın konuyla ilgili "yorum yapma" talebini reddetti.

Planlanan anlaşma, Türkiye'nin enflasyonun yükselmesine ve para biriminin değer kaybetmesine ekonomi politikalarından dönüşünü hızlandırmak için yabancı yatırım arayışında olduğu bir döneme denk geliyor.

Tunç Soyer'den sert çıkış

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Bu limanın satışı, herhangi bir gayrimenkul satışına benzemez. Yüzyıl önce kazandığımız kabotaj hakkının; yani limanlarımızdaki ulusal egemenliğin ortadan kaldırılarak, kapitülasyonların geri getirilmesi anlamına gelir" diyerek duruma sert çıktı.

Soyer'in kişisel sosyal medya hesabından yaptığı açıklamanın tamamı şöyle:

"Bazı güncel haberler yoluyla İzmir Alsancak Limanı’nın Birleşik Arap Emirlikleri’ne satılma gayreti ve planları olduğunu öğrendim. Bu topraklar atalarımızın kanlarıyla sulanarak bize emanet edilmiştir.

Bu yüzden İzmir Limanı’nın bulunduğu bölgeye “Al Sancak” denir. İktisat Kongresi yüzyıl önce bu liman nedeniyle İzmir’de toplanmıştır.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bu liman burada olduğu için İzmir Enternasyonel Fuarı’nı kurmuştur.

Bu limanın satışı, herhangi bir gayrimenkul satışına benzemez. Yüzyıl önce kazandığımız kabotaj hakkının; yani limanlarımızdaki ulusal egemenliğin ortadan kaldırılarak, kapitülasyonların geri getirilmesi anlamına gelir.

Meteoroloji'den Doğu Karadeniz'e sağanak yağış uyarısı Meteoroloji'den Doğu Karadeniz'e sağanak yağış uyarısı

"Batırdığınız ekonomiyi toplamak istiyorsanız..."

Batırdığınız ekonomiyi toplamak istiyorsanız gençlerimize yatırım yapın, fabrikalar kurun, yabancı tohum şirketlerine peşkeş çektiğiniz Türk tarımını özgürleştirin. İzmir’in ve ülkemizin değerlerini satmaktan vazgeçin. İzmir Limanı İzmirlilere ve her bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına aittir. İzmir halkının bilgi ve iradesi dışında İzmir Alsancak Limanı’nın satılması asla kabul edilemez. Böyle büyük bir yanlışın karşısında, tüm İzmir halkının tek yumruk olacağından hiç kimsenin şüphesi olmasın."

Editör: Erva Gün