Editör: Ahmet Ertüm
TÜM EMEK-DER Genel Başkanı Çalışkan: Emeklilerin yüzde 80’i açlık sınırının altında
BURDUR - Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimler Derneği (Tüm Emek-Der) Genel Başkanı Satılmış Çalışkan, yaklaşan seçimleri hatırlatarak "Diyeceğiz ki; 14 Mayıs’ta söz bizde. Hepimiz, toplanmamız lazım. Toplanmadıkça bir şey olmaz. Biz geçinebileceğimiz bir maaş istiyoruz. Artı bir şey istemiyoruz. Hakkımız olanı istiyoruz. Biz çalıştık, emek vermişiz. Bu emeğin karşılığı emekli maaşımızı almamız lazım. Bize yetecek, geçinebileceğimiz bir aylık istiyoruz" dedi.
Tüm Emek-Der Genel Başkanı Satılmış Çalışkan, emeklilerin yüzde 80’inin açlık sınırının altında olduğunu belirterek geçinebilecekleri bir maaş istediklerini söyledi. Çalışkan, emeklilere verilen ikramiyenin artırılması, intibak yasasının uygulanması gibi talepleri olduğunu da ifade etti.
Satılmış Çalışkan şunları söyledi:
"Malumunuz emekliler olarak ne kadar alsak piyasa o kadar anormal gidiyor ki dün tamam bugün biraz daha iyiyiz derken, ertesi gün yine maalesef asgari ücretin ve açlık sınırının altına düşmekteyiz. Bugün emeklinin yüzde 80’i açlık sınırının altında. Bilhassa BAĞ-KUR ve işçi emeklileri. Bunlar için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Bize bugüne kadar refah payı verilmedi. Emeklinin en mağdur olmasındaki büyük sebeplerden birisi budur. Bunun telafi edilmesi gerekiyor dedik. Sayın Cumhurbaşkanımız zammı 25 açıkladı fakat bu da yeterli değil, ne yapabiliriz hesabımız yine devam etti. Grup toplantılarına katılmayı düşündük. Çarşamba günü düşündük ve o gün hem İYİ Parti’nin hem AK Parti’nin grup toplantısı var. AK Partili arkadaşlarımızla görüştük çünkü biz her partiyle görüşüyoruz, her partiyle diyaloğumuz var. Bizim böyle bir düşüncemiz var, ‘tamam’ dediler. Daha önce de ben birkaç kez çıkmıştım. Bana daha sonra telefon ettiler, ‘başkan hep sen çıkıyorsun, bugün bir bayan çıkarsak’ dediler. Olur dedim. O gün için derneğimizin teşkilat sekreteri hazırlandı çıktı, durumu anlattı. Öğleden sonra sayın Cumhurbaşkanımız yüzde 30 açıkladı. Yeter mi, yetti mi? Yetmedi çünkü ertesi gün piyasa yüzde 40 yükseldi ama çalışmalarımız yine devam etmektedir ve devam ediyoruz.
"14 MAYIS’TA SÖZ BİZDE"
İkramiyenin yükseltilmesi için çalışmalarımıza başladık. Seçim dönemi ne yaptırabiliriz diye düşünüyoruz. Diyeceğiz ki; 14 Mayıs’ta söz bizde. İnşallah bu sözü iyi kullanırız. Bunun yanında emeklinin durumu malum. Bugün şu anda emekliye bağlanan maaş 3 tane yasa üzerinden bağlanıyor. Bunu biz dahi hesaplayamıyoruz, hesaplayan çok az, doğru mu yanlış mı? Önce bundan çıkmak istiyoruz. Bundan çıkarken de intibak talebimiz var. Bu intibak talebinin de hizmet ve prime dayalı olması. Yani kimin ne hizmeti varsa ne kadar miktarda prim ödediyse ona göre değerlendirilsin. Ayrı donelerle A kanunu, B kanunu değil tek bir maddeye girelim. Yani emeklilikte hizmete göre standart birliği getirilsin. Kimin ne hizmeti varsa onu alsın şeklinde çalışmalarımız devam ediyor.
"HÜKÜMET TARAFINDAN TEDBİRLERİN ALINMASI LAZIM"
Geçmişte kullandığımız ve bugün emekli sandığının hala kullandığı gösterge ve katsayı sistemi var. Biz daha önce gösterge ve katsayı sisteminden çok memnunduk. Bunun da tekrar uygulanmasını talep ediyoruz. Başka 5510 sayılı kanunun 55. maddesinin ortadan kaldırılması lazım. Bu TÜFE’den kesin kurtulmalıyız bu hususta çalışmalarımız var. Tabi ki çalışmalarımızı yaparken söyledik, toplanmamız lazım. Birleşe birleşe haklarımızı almamız lazım çünkü 14 milyon emeklinin maalesef 1 milyonu derneklere üye. Bugün 16 milyon olacağız. Bunun yanında sadece bizim maaşlarımızın artışını isterken sosyal güvenlik nereye gidiyor buna da aklımızın yettiği kadar bir şeyler söylememiz, uyarmamız gerekiyor. Şu anda sosyal güvenliğin yüzde 50 prim kaybı var. Dışarıda primsiz çalışanlar var. Bunların bir an önce hükümet tarafından tedbirlerinin alınması lazım diyerek ikazlarımızı yapmak zorundayız ve yapmaktayız.
Yorumlar