Ekonomi

TÜİK: Süt üretimi azaldı, yumurta üretimi arttı

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) mayıs ayına ilişkin yayımladığı verilere göre içme sütü üretimi söz konusu ayda bir önceki aya göre yüzde 8,9 oranında azaldı. Tavuk yumurtası üretimi ise yüzde 3,2 oranında artış gösterdi.

Abone Ol

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı, mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,4 arttı. Bununla birlikte, tavuk yumurtası üretiminde yüzde 7,1, kesilen tavuk sayısında yüzde 4,9, tavuk eti üretiminde yüzde 3,2, hindi eti üretiminde de yüzde 20,9 artış yaşandı.

TÜİK, mayıs ayına ilişkin süt ve süt ürünleri üretimi verilerini yayımladı.

Buna göre, ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı, mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,4 arttı, ocak-mayıs döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,4 arttı.

Söz konusu ayda bir önceki yılın aynı ayına göre, inek peyniri üretimi yüzde 0,1, ayran üretimi yüzde 12,4, yoğurt üretimi yüzde 5,4, içme sütü üretimi yüzde 4,6, tereyağı üretimi yüzde 3,5 yükseldi.

Ocak-mayıs döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre inek peyniri üretimi yüzde 7, ayran üretimi yüzde 16, yoğurt üretimi yüzde 10, içme sütü üretimi yüzde 3,9, tereyağı üretimi yüzde 14,1 arttı.

Öte yandan, bir önceki ay 961 bin 156 ton olan ticari süt işletmelerince toplanan inek sütü miktarı, aynı ayda yüzde 5,6 oranında artış kaydederek 1 milyon 14 bin 789 ton oldu.