Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) Ankara Şube, Türkiye Cumhuriyeti’nin 101. yıl dönümü dolayısıyla Ankara’da “Cumhuriyet Zirvesi” düzenledi. Gazeteci Fatih Altaylı’nın moderatörlüğündeki zirve, felsefeci Prof. Dr. Ahmet Arslan ve akademisyen Prof. Dr. Celal Şengör’ün katılımıyla gerçekleşti. Zirvenin ardından katılımcılara “Cumhuriyet İlan Edildi” manşetli “Milli İrade” gazetesi dağıtıldı. 

TED ATA Sahne’de yapılan zirveye; Gölbaşı Belediye Başkanı Yakup Odabaşı, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, çeşitli üniversitelerden akademisyenler, Başkent Üniversitesi, Hacı Bayram Üniversitesi, TED Üniversitesi ve Atılım Üniversitesi’nden öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. 

Zirveden önce, TÜGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Yıldırım başkanlığında TÜGİAD heyeti Anıtkabir’i ziyaret ederek, saygı duruşunda bulundu. Yıldırım, Atatürk’ün mozelesine çelenk bıraktı ve Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladı.

Yıldırım, Anıtkabir Özel Defteri’ne şunları yazdı:

Yenidoğan Çetesi Davası | Sanık ambulans şoförü Gıyasettin Özdemir savcıyı suçladı Yenidoğan Çetesi Davası | Sanık ambulans şoförü Gıyasettin Özdemir savcıyı suçladı

“Önderliğinizde kazanılan büyük zaferler  sonucunda kurduğunuz Türkiye Cumhuriyeti, biz Türk gençliğine en kutsal emanetiniz olarak kalmıştır. İlkeleriniz; aklın, bilimin ve özgürlüğün ışığında, bizler için daima yol gösterici olacaktır. Cumhuriyetimizi, çağdaş medeniyetler seviyesine yükseltme sorumluluğumuz, sizden aldığımız azim, inanç ve vatan sevgisi ışığında bizlerin omuzlarındadır. Bize öğütlediğiniz üzere, Türkiye Cumhuriyeti'nin sonsuza dek var olacağına olan inancımızla, mirasınızı yaşatmak için durmadan, yorulmadan çalışmaya ve  ilerlemeye devam edeceğimize ant içeriz. Türk gençleri olarak, umudumuzu hiçbir zaman kaybetmeyeceğiz.”   

TÜGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, 23 Ekim Çarşamba günü Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ’ye (TUSAŞ) yapılan terör saldırısını kınayarak şehit ailelerine baş sağlığı diledi.

“Cumhuriyet, çağdaş bilim ve toplumsal ilerleme yolunda bir pusula vermiştir”

Cumhuriyet’in temel ilkelerinin iş dünyası için yol gösterici olması gerektiğini söyleyen Yıldırım, şunları kaydetti;

“Özellikle ekonomik kalkınma, eşitlik, toplumsal adalet ve yenilikçilik, Cumhuriyetimizin bizlere işaret ettiği modernleşme sürecinin vazgeçılmez unsurlarıdır. Bu bağlamda, iş dünyası olarak sadece ekonomik büyümeye değil, aynı zamanda toplumsal kalkınmaya da katkı sağlamak zorundayız. TÜGİAD olarak bizler, bu sorumluluğun bıilinciyle hareket ediyor, genç girişimcilerimizi ve iş dünyamızı Cumhuriyet’in ilerici ve yenilikçi vizyonuyla geleceğe hazırlamak için kararlılıkla çalışıyoruz."

"Gayri Safi Yurt İçi Hasılası’nın 12’sini temsil etmenin haklı gururunu yaşıyoruz"

TÜGİAD’ın, 1986 yılında, Türkiye’nin ilk ulusal ve tek uluslararası temsile haiz Genç İş İnsanları Derneği olarak kurulduğunu belirten Yıldırım, şöyle konuştu;

“Devam eden süreçte, Ankara, Bursa, İzmir ve Eskişehir illerinde organize olarak şubeler kurulmuştur. Bugün itibariyle Türkiye genelinde 1000’den fazla üyemiz, 60’tan fazla sektör temsiliyle ülke ekonomisıne 600 binin üzerinde istihdam sağlamaktayız. Üyelerimiz 100’den fazla ülkeye ihracat yapmaktadır. 2023 senesinin teyide muhtaç rakamlarıyla 28 milyar dolar ihracat gerçekleştirmiş üyelerimizle, toplamda yaklaşık 60 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaşma başarısını göstermiş olmanın ve Türkiye ekonomisinin Gayri Safi Yurt İçi Hasılası’nın (GSYİH) yaklaşık yüzde 12’sini temsil etmenin haklı gururunu yaşıyoruz.”

“TÜGİAD Kıvılcımları Eğitime Destek Fonu” 

TÜGİAD Ankara Şube Yönetim Kurulu Başkanı Aykut Çakmaklı da, “Bugün Cumhuriyet Bayramımızın coşkusunu, anlamını Cumhuriyet Zirvesi ile taçlandırıyoruz. TÜGİAD olarak, Cumhuriyetimizin değerlerini yürekten benimseyen ve ülkemizin gelişimine önemli katkılar sunan bir kuruluşun üyeleri olmanın gururunu yaşıyoruz" diye başladığı konuşmasında, Cumhuriyeti’in kurulmasının ardından genç cumhuriyetin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünü karşılamak için yurt dışına eğitime gönderilen ve Türkiye Cumhuriyeti’nin çağdaşlaşmasına önemli katkılar sunan Atatürk’ün “kıvılcımlarından” esinlenerek benzer bir proje başlatmaya karar verdiklerini anlatarak şunları kaydetti;

“TÜGİAD Ankara olarak, ‘sınırları aşmak için bir kıvılcim yeter’ diyerek yola çıkıyoruz. Projemizin adı ise bizim için çok anlamlı bir mirası içeriyor;  ‘TÜGİAD Kıvılcımları Eğitime Destek Fonu’. Cumhuriyetimizin ilk yıllarındaki o ruhla, Türkiye’yi aydınlığa boğacak genç kardeşlerimize yol açacağımız, rehberlik edeceğimiz bir projeyi başlatıyoruz” 

Prof. Dr. Ahmet Arslan ve Prof. Dr. Celal Şengör ile 'Cumhuriyet Zirvesi'

Yıldırım ve Çakmaklı’nın açılış konuşmalarından sonra Fatih Altaylı moderatörlüğünde Prof. Dr. Ahmat Arslan ve Prof. Dr. Celal Şengör, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu ve gelişimi, Cumhuriyet’in anlamı ve felsefesi konusunda görüşlerini aktardılar.  

Arslan, günümüzde bazı ülkelerde monarşilerin ismen varlığını sürdürdüğünü söyleyerek, şöyle konuştu;

“Dünyanın her yerinde iktidar halkta artık. Peki tek bir cumhuriyetmi  var? Kuzey Kore’de, Güney Kore’de, İran’da, İngiltere’de ve Türkiye’de iktidar halkta. Ancak Kuzey Kore’de ve İran’da halkın iktidarı ile Türkiye, İngiltere ve Güney Kore’de halkın iktidarı farklı. Yani Kuzey Kore ve İran’da halk iktidarda varmış gibi görünse de aslında halk yok. Şimdi bizim cumhuriyetimiz, bunlar içerisinde en fazla cumhuriyete benzeyen bir cumhuriyet. Biz cumhuriyeti yaşatıyoruz. Cumhuriyetimiz  iyi kurulmuş olduğu için, ilkesi iyi olduğu için, amacı düzgün olduğu için, modeli, paradigmasi düzgün olduğu için, devam ediyor ve devam edecek. Atatürk, önünde Sovyetler Birliği ve İtalya örnekleri olmasına rağmen, son derece akıllıca davrandığı için cumhuriyet rejimi başarılı bir şekilde bugüne kadar devam etti ve 101. yılını kutluyor”  

Ahmet Arslan: Cumhuriyet olağanüstü başarılı oldu

Arslan, şunları söyledi:

“Cumhuriyet’in başarılı olup olmadığı konusuna gelirsek; bence olağanüstü başarılı oldu. Cumhuriyetin genel dünyası, genel amacı, çağdaş bir Türk toplumu, bir Türk devleti, modern milletler arasında yaşayabilir bir millet ve toplum kurmak. Bence bunda başarılı oldu. Fransa beş cumhuriyetten sonra bu noktaya geldi, biz tek bir cumhuriyet ile bu işi başardık. Cumhuriyette kamu ve kamu bilinci güçlü olmalı. Sağlık ve eğitim özele bırakılamaz. Bir halkın sağlığı, bir yurttaşın sağlığı, bir yurttaşın eğitimi, bir yurttaşın bilinci özele bırakılmaz, bunları cumhuriyetin kendisi üstlenmelidir. Ancak özel yardımcı olur, özel kalitesini yükseltir, özel her şeyi yapabilir. Ama Cumhuriyet’i halk koruyacaktır. Cumhuriyette esas olan halktır, kamudur, okuldur.”

Celal Şengör: Cumhuriyet'in temeli akıldır, başka da hiçbir şeye ihtiyaç duymaz

Prof. Dr. Şengör de, şunları kaydetti;

“Cumhuriyet iyi insan yapmak için icat edilmiş bir projedir, temeli akıldır. Başka da hiçbir şeye ihtiyaç duymaz, bunu sakın aklınızdan çıkarmayın. İnsanların çoğu peşinden gitmek için mutlaka lider ararlar, tarih Atatürk’ten iyisini görmemiştir” 

Editör: Nur Yıldız