Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), Orta Afrika'da görev sürelerinin bir yıl daha uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkereleri TBMM Genel Kurulu'nda görüşülerek kabul edildi.

Görüşmelerin sonunda Türk askerinin görev süresi 1 yıl daha uzatıldı.

"Bizden açık çek imzalamamızı istiyorsunuz"

Tezkere üzerinde konuşan İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun, şunları söyledi:

"Bütün dünyada barış ve istikrar atmosferinin hakim olması ve bu sayede Dünya toplumlarının refah ve güvenliğinin artması tüm Dünya'nın faydasınadır. Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca hem bölgesinde hem de küresel düzeyde barış ve istikrarı destekleyen bir devlet geleneğine sahiptir. İYİ Parti olarak BM'nin barış misyonlarına karşı kategorik olarak olumsuz bakmıyoruz ancak tereddüt ve sorularımız var. Geçen yıl bu zamanlarda Meclis'imizden Orta Afrika'ya aynı mahiyette bir tezkere geçirmiştik. Fakat Türkiye'nin Orta Afrika Cumhuriyeti'nde herhandi bir TSK personeli bulundurmadığı anlaşılmaktadır. Burada bulunan personelimiz sadece birkaç tane polisimizdir. Sadece polisimizi yurt dışında görevlendirmek için böyle bir tezkereye ihtiyaç yoktur. Bu tezkere ile bizden istediğiniz açıkça şudur; içinde TSK mensuplarının olmadığı bir misyon için ancak TSK için çıkartılması gereken bir tezkereyi uzatmamızı istiyorsunuz. Üstelik bu yetki konusunda mahiyetini Cumhurbaşkanı'nın keyfine bırakarak bizden açık çek imzalamamızı istiyorsunuz. Bu partili cumhurbaşkanı sistemi yüzünden yaşadığımız yeni bir garabettir."

Terör saldırısının ardından havalimanlarında 'turuncu alarm' Terör saldırısının ardından havalimanlarında 'turuncu alarm'

"Askeri güç değil insan haklarının geliştirlmesi gerekiyor"

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cuppolo da şöyle konuştu:

"Geçen seneki tezkereden bu yana ne değişmiş diye bakmamızı öneriyorum. Yoksa her yıl tezkere geçirip ellerimizi kaldırıp indiririz. Orta Afrika cumhuriyeti Dünya'da yaşam beklentisinin en kısa olduğu ülke ama üstlerinde filler tepişiyor. Nüfusun yarısı yardımlara bağımlı olarak yaşıyor. BM'nin çalışma faaliyetini değerli bulmakla beraber eksik buluyoruz. İnsan haklarının geliştirilmesiyle ilgili ayrıca bir adım atılması gerekiyor. Yalnızca askeri güç göndererek oranın çözümüne katkıda bulunmadığımızı geçen seneden bu yana bir gelişme olmamasından anlaşılıyor."

Editör: Nur Yıldız