İSTANBUL (AA) - Trendyol, 23-24 Nisan tarihlerinde Dubai'de düzenlenen The Retail Summit'te yerini aldı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, küresel perakende ekosistemine yön veren buluşmalardan biri olan The Retail Summit'te "Orta Doğu'ya Açılmak - Bölgeye Girmek İçin Kazandıran Reçete Nedir?" panelinde Trendyol Grubu Başkanı Çağlayan Çetin bölgedeki deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.

Eskipazar sarı traverten taşının tanınırlığı coğrafi işaret tesciliyle artacak Eskipazar sarı traverten taşının tanınırlığı coğrafi işaret tesciliyle artacak

Liminal Retail Kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) John Scott'un moderatörlüğündeki panele Çetin'in yanı sıra, Estater Genel Müdürü Sanjay Goyal ve Majid Al Futtaim Lifestyle Üst Yöneticisi (CEO) Fahed Ghanim de katıldı.

- "Müşterilerimize ve satıcılarımıza yaşattığımız alışveriş deneyimiyle bölgenin yeni dijital AVM'siyiz"

Açıklamada paneldeki konuşmasına yer verilen Çetin, 2023'te giriş yaptıkları Körfez pazarında, yerel ve uluslararası yatırımcıların desteğiyle kısa sürede 1,5 milyon müşteriye ulaştıklarını belirtti.

Çetin, 2024 yılı sonu için hedeflerinin ise 6 milyon müşteriye ulaşmak olduğunu vurgulayarak, "Özellikle pandemi öncesinde fiziksel alışverişin öne çıktığı bu pazarda, her ne kadar alışveriş merkezindeki ziyaretçi sayıları canlı kalsa da bu alışkanlık değişiyor.

Bu manada, Türkiye ve Avrupa ile kıyaslandığında da Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) iyi durumda. Türkiye'de yüzde 84 olan internet penetrasyonu örneğin BAE'de yüzde 98 düzeyinde. Ayda en az bir kez online alışveriş yapanların oranı Türkiye ve Almanya'da yüzde 70-75 iken, BAE'de bu oran yüzde 86 seviyesinde." ifadelerini kullandı.

Bu durumun bölgeyi kendileri açısından heyecan verici kıldığına dikkati çeken Çetin, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Müşteri davranışları açısından baktığımızda bulunduğumuz diğer pazarlardaki genel beklentinin değişmediğini görüyoruz. Alım gücünün yüksek olduğu pazarlarda online alışverişi tercih edenlerin, uygulamaları ziyaret sıklığı oldukça yüksek. Ancak online alışveriş penetrasyonu, bu alandaki en olgun iki pazar olan ABD ve Çin'e göre geride kalıyor. Fiziksel perakende anlamında global markaların büyük ilgisini çeken bu pazarda büyüme potansiyeli görüyoruz.

Körfez bölgesinde bulunduğumuz 6 ay içerisinde 150'si büyük üreticiler olmak üzere binlerce Türk markasını bu pazara taşıdık. Öte yandan online ve fiziksel perakendenin birbirini desteklediğini düşünüyoruz. Daha önce farklı yerlerde örneğini gördüğümüz gibi şu an sadece dijitalde bulunan markaların bu bölgede mağazalarını açmasını bekliyoruz. Alışveriş deneyimini artıran teknolojilerimiz ve yarattığımız trafikten, her birini iş ortağımız olarak gördüğümüz, bölgedeki tüm perakendecilerin ve markaların yararlandığını gözlemliyoruz. Bu anlamda, müşterilerimize ve satıcılarımıza yaşattığımız alışveriş deneyimiyle bölgenin yeni dijital AVM'siyiz diyebiliriz."

- "Bölgede Türk ürünlerine büyük talep olduğunu görüyoruz"

Çetin, Körfez'de Türk ürünlerine ve Türk kültürüne büyük ilgi olduğunu belirterek, müşteriler uygun fiyatlarla en son trend ürünlere, uçtan uca iyi bir alışveriş deneyimiyle ulaşmak istediklerinin altını çizdi.

Bunu sağlamanın da Trendyol olarak işlerinin ana odağını oluşturduklarını belirten Çetin, şunları kaydetti:

"Küresel markaların yanı sıra çok sayıda Türk üretici ve satıcısına ev sahipliği yapan bir platform olarak, bölgede Türk ürünlerine büyük talep olduğunu görüyoruz. Bu durum bölgede, Türk kültürüne ve Türk modasına duyulan yakınlıktan kaynaklanıyor ve bu da bize olan ilgiyi de artırıyor. Ülkemize olan ilgiyi gördüğümüz bir başka alan da popüler kültür. Bölgede en çok Türk dizileri takip ediliyor. Geçtiğimiz günlerde bölgede açtığımız ilk pop-up mağazamızda bize eşlik eden Türk oyuncularına yoğun bir ilgi oldu.

Körfez ülkelerinde bilinen ve sevilen, halihazırda uzun süredir iş birliği yürüttüğümüz Türk oyuncularını ve influencerları bölgeye taşıyoruz. Bölgede influencer-takipçi ilişkisi güven, bağlılık ve hayranlık üzerine kurulu. BAE'de Instagram kullanımı, Türkiye'ye kıyasla yüzde 28 daha az. Ancak Türkiye'de yüzde 74, Almanya'da yüzde 44 olan influencerlara güven, BAE'de yüzde 80 oranında. Bu verileri çok önemsiyoruz, Körfez'de 6 binin üzerinde influencer ile çalışıyoruz."

- "Geniş ürün yelpazesini Körfez bölgesindeki müşterilerimizle buluşturuyoruz"

Çetin, özellikle BAE'deki girişimcilik ekosisteminin çok dinamik olduğunu belirterek bu bölgede çok sayıda startup'un yeni perakende teknolojileri üzerine çalıştığına dikkati çekti.

Faaliyette bulundukları tüm ülkelerde dijital ekosistemi ve ekonomiyi büyütme vizyonları doğrultusunda, bölgedeki startuplarla yakın çalışmayı ve onlara destek olmayı önceliklendirdiklerine dikkati çeken Çetin, bunun aynı zamanda halihazırda 20 milyar doların üzerinde olan Türkiye ve BAE arasındaki ticaret hacmi üzerinde de olumlu bir etki yaratacağını düşündüğünü vurguladı.

Çetin, Körfez ülkelerindeki müşterilerine, 50 bin yerli üreticimizin ürettiği, 1600 alt kategoride 15 milyon ürün seçeneği sunduklarının altını çizerek, "Bu, bölgedeki en yüksek ürün yelpazelerinden biri demek. Türkiye perakende sektörünün büyük oyuncularının ve aynı zamanda KOBİ'lerin işlerini büyütmelerine olanak tanıyan pazaryeri modelimizi bu bölgeye de taşıyarak, geniş ürün yelpazesini Körfez bölgesindeki müşterilerimizle buluşturuyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: aa