Genel

TravelExpo Ankara 6. Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı başladı

Altıncı kez bu yıl düzenlenen TravelExpo Ankara 6. Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı başladı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, fuara 75 binden fazla ziyaretçinin beklediklerini söyledi.

Abone Ol

Haber Merkezi - TravelExpo Ankara Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı, 6. yılında başladı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, fuara 75 binden fazla ziyaretçinin beklendiğini söyleyerek, "Turistik potansiyelimizin hem ülke olarak hem de Ankara özelinde değerlendirilip tanıtılacağı fuar kültür, termal, sağlık, kamp ve karavan turizmi sahalarında yeni açılımlara, fırsatlara ev sahipliği yapacaktır." dedi.

Fuarın açılışına katılan Bakan Ersoy, törenin başındaki Türk sanat müziği dinletisinin ardından yaptığı konuşmada, fuarın turizm potansiyeline yeni katkılar yapacağına inandığını açıkladı. Turizmin, dünya çapında büyük bir yarış alanı olduğuna işaret eden Bakan Ersoy, Türkiye'nin de gerek tabiat varlıkları ve tarihsel zenginlikleri gerek de gelişmişlik düzeyiyle her ülkeden misafirlerin beklentilerine fazlasıyla cevap verebilecek bir ülke olduğunun altını çizdi. Bakan Ersoy, "2002'de ziyaretçi sayısı bakımından dünyada 17. sırada olan Türkiye, 2022'de 51,4 milyon gelen ziyaretçi ile 4. sıraya yükselmiştir. Türkiye, 2002'deki 12,4 milyar dolar gelirden de 2022 yılındaki 46,5 milyar dolar gelire ulaşmış ve dünya sıralamasında 7. sıraya yükselmiştir." bilgilerini verdi. 

Ankara'daki Sağlık Turizmi

Bakan Ersoy, Ankara'nın sağlık turizminde de büyük hacme sahip olduğunu vurgulayarak, "Sağlık tesis sayısı 406, aracı kuruluş sayısı ise 113'tür. Geçen yıl 337 bin yabancı hasta 2,3 milyon geceleme gerçekleştirmiştir. 2021'de 756 milyon dolar olan gelir, 2022'de 1,1 milyar dolara, bu yılın ilk 10 ayında ise 763 milyon dolara ulaşmıştır. Yine Ankara'da bulunan 77 müzeyi geçen yıl 7,9 milyon kişi ziyaret etmiştir." diye konuştu.

Bakan Ersoy, UNESCO'ya yönelik çalışmalarının da hız kesmeden sürdüğünü dile getirerek, "Ankara’mızın en önemli kültürel değerlerinden olan Polatlı Yassıhöyük'teki Gordion Antik Kenti ile Anadolu'nun Orta Çağ dönemi ahşap direkli ve kirişli camileri arasında olan Ahi Şerafettin Camisi'nin UNESCO Kalıcı Miras Listesi'ne alınması bizi sevindiren bir diğer gelişme oldu. İnşallah UNESCO Kalıcı Miras Listesi'ndeki kültür varlıklarımızın sayısını her yıl daha da artıracağız. Yine, Ankara Atatürk Kültür Merkezi binasında, Türk tarihini, başlangıcından itibaren her dönemiyle yansıtan yazılı ve sözlü tarihimizi, yaşantımızı her türlü belgesiyle, objesiyle ortaya koyan, bunları tek bir çatı altında toplayan Türk Tarihi Müzesi'nin kurulması da planlarımız arasındadır. Sergi salonları, interaktif ekranlar ve estetik detaylarla zenginleştirilecek müzede depo müze, kütüphane, dijital sergi salonları yer alacaktır. Bu kapsamda, AKM binasının müze ve kütüphaneye dönüştürülmesi hususunda mühendislik ve teşhir tanzim proje çalışmaları başlatılmıştır. CSO Ada Ankara ise sanatsal anlamda Ankara'ya çok özel katkı yapan bir kültür kompleksi olmuştur. Her türde müziğe ve kültür-sanat faaliyetine kucak açan yerleşke, ülkemizin ve dünyanın önde gelen sanatçı, grup ve orkestralarını izleyicilerle buluşturmaktadır. 3 Aralık 2020'den bu yana 1000'i aşkın konser ve diğer etkinlikleriyle CSO Ada Ankara, gerçek bir sanatsal cazibe merkezi olmuştur" dedi.

Bakan Ersoy, fuarın, sektör paydaşlarının verimli bir buluşma zemini olacağına inandığını dile getirerek, "3 bin 500 metrekarelik bir alanda 75 bini aşkın ziyaretçinin beklendiği fuar, Ankara'nın turizm potansiyeline çok büyük katkı sağlayacaktır. Turistik potansiyelimizin hem ülke olarak hem de Ankara özelinde değerlendirilip tanıtılacağı fuar kültür, termal, sağlık, kamp ve karavan turizmi sahalarında yeni açılımlara, fırsatlara ev sahipliği yapacaktır." değerlendirmesinde bulundu.