Tarım ve Orman Bakanlığının açıkladığı fındık fiyatlarına, Karadenizli fındık üreticisinin tepkisi sürüyor. Trabzonlu fındık üreticisi emekli öğretmen Aydın Çilingir, “Fındık geçim olmaktan çıktı, dağda toplanan yabanı meyvelerden daha değersiz bir hale geldi. Burada fındık topluyoruz ama ata, dede yeri olduğu için yani bunun bir ekonomik gelir getirisi için değil. Usulen topluyoruz bu durum aynı zamanda mülkiyet hakkı açısından bir insan hakkı ihlalidir, yani insanların kendi coğrafyalarına tutunabilmeleri engelleniyor” dedi.

Hükümetin açıkladığı fındık fiyatına tepki gösteren Trabzonlu fındık üreticileri, ANKA Haber Ajansı'ndan Gençağa Karafazlı'ya konuştu.

“İnsanların kendi coğrafyalarına tutunabilmeleri engelleniyor”

Fındık üreticisi Emekli Öğretmen Aydın Çilingir şunları söyledi:

TCMB Başkanı Karahan, Meclis'te sunum yapacak TCMB Başkanı Karahan, Meclis'te sunum yapacak

"Ortak akıl aynı şeyi söylüyor, fındık geçim olmaktan hakikaten çıktı. Dağda toplanan yabani meyvelerden daha değersiz bir hale geldi, ligarba toplasan yaylada daha fazla gelir edersin, yaylada yayla çayı toplasan, dağ nanesi toplasan bundan daha iyi gelir elde edesin. Gerçeği şu yani fındık Türkiye'nin hem genel bir sorunu hem de bölgemiz bir sorunudur. Belki de Türkiye'nin en önemli ürünüdür, ana ürünüdür. Ama öyle oldu ki değersizleşti, geçim olmaktan çıktı, değerini de kaybetti. Yani bu bir günlük de bir iş değil sadece fiyat meselesi değil bana göre, insanların gelirleri buna bağlıydı, insanların gelirleri düştü, arazileri değersizleşti. Sonuçta bu mülkiyet hakkı açısından bir insan hakkı ihlalidir. İnsanların kendi coğrafyalarına tutunabilmeleri engelleniyor. Burada fındık topluyoruz ama ata, dede yeri olduğu için yani. Bunun bir ekonomik gelir getirisi için değil. İşte topluyoruz ama usulen topluyoruz, yoksa bu gelir getirmez. 130 liraya bu olmaz. Sadece siyasi sorun mudur, bence daha büyük sorundur. Siyasi sorundur, mutlaka ekonomik sorundur, toplumsal sorundur, toplumun bütün paydaşlarının ortak sorunudur bence. Üniversitelerden olsun, çeşitli sivil toplum kuruluşlarından olsun, üreticilerden olsun hepsinin bu soruna bilinçli bir şekilde eğilmeleri gerekiyor ama maalesef durum buraya gelmiş.” 

“Şu anda görevinin başında olan insanların hiçbirinin görevinden haberi yok”

Emekli Öğretmen Necmettin Dilber şu şekilde konuştu:

"Şu anda ben bin 500 lira yevmiye isteyen insanların çoğuna diyorum; ihtiyacın varsa gel bedava topla al senin olsun. Ancak o kadar bin 500 liralık bizim o büyük dallarda. Geçen sene 750 lira- 800 lira bu sene bin 500 lira... Yüzde kaç zam aldık? Nereden verecek vatandaş yüzde 100, yüzde 120... Bence fındığın fiyatı normali 150 lira net olmalıydı, onun karşılığında da toplama yevmiyesi bin 200 liradan aşağı olmamalıydı ama toplayana zarar, toplatana zarar. Ben şimdi 500 kilo fındık yapacağım, en azından 50 milyar (bin) masraf ettim. Ondan ne satıp kazanacağız. Maalesef bizi yönetenler fındığı hayatta görmemişler ki ağacı nasıldır, nasıl toplanır... Memlekette gerçekten istikrar yok, hukuk yok, adalet yok, liyakat bitmiş. Şu anda görevinin başında olan insanların hiçbirinin görevinden haberi yok, daha nereye lazımsınız kardeşim bırakın gidin. Eğer yapamıyorsan bırak git. Ben şimdi Öğretmenim ben bu işi yapamadık sonra rezil olur muyum, gider de sınıfta ya ama bunlarda rezillik yok. Bunlar işi en iyi bilenler halbuki hiçbir şey bilmeyenler.”

Editör: Nur Yıldız