Ekonomi

TİM Başkanı Gültepe: 60 ülkede ihracat rekoru kırdık

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, Türkiye'nin 100 yılda ihracatta önemli mesafe katettiğini ve son 20 yılda ihracatın 7 kat büyüdüğünü vurguladı.

Abone Ol

Haber Merkezi - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Ankara'da gerçekleştirilen, 2023 yılı dış ticaret rakamlarının açıklandığı programda konuştu. 

İhracat ailesine söz konusu yılda 18 bin firma daha eklediklerini vurgulayan Gültepe, "Toplam ihracatçı firma sayısını 120 bine çıkardık. 60 ülkede ihracat rekoru kırdık" dedi. 

Türkiye'nin 100 yılda ihracatta önemli mesafe katettiğini kaydeden Gültepe, "Cumhuriyet'imizin 100. yıl dönümünü büyük bir coşkuyla kutladık. Yıla başlarken verdiğimiz rekor sözünü çok şükür tuttuk. Türkiye 100 yılda ihracatta önemli mesafe katetti. Özellikle son 20 yılda farklı bir başarı hikayesi yazdık. 20 yılda ihracatımızı tam 7 kat büyüttük. Ortada çok büyük bir başarı var" diye belirtti. 

"Toplamda 1,5 milyon kilometre katettik"

Öte yandan, Türkiye'nin potansiyelinin daha yüksek olduğunu dile getiren Gültepe, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Ülkemiz çok daha fazlasını hak ediyor. İhracatçılar olarak ülkemize hak ettiğinin en iyisini vermeyi kendimize borç biliyoruz. Bu bilinçle ikinci yüzyıla Türkiye'yi ihracatta ilk 10 ülke arasına çıkarma hedefiyle başladık. Cumhurbaşkanı'mızın ortaya koyduğu Türkiye Yüzyılı vizyonu hem öz güvenimizi hem de sorumluluğumuzu artırıyor. 12. Kalkınma Planı'nda 2028 için öngörülen 375 milyar dolarlık mal ihracatı ve 200 milyar dolarlık hizmet ihracatı hedeflerimiz ilk sınavımız olacak. Bu hedefleri Delegeler Çalıştayı'mızda mercek altına aldık. 27 sektörümüzün tümünün görüş ve önerileri doğrultusunda 2028 için yol haritamızı oluşturduk. 2023 ihracatımız açısından zor geçti. Küresel ekonomilerde 2022'de başlayan daralma geçen yıl da devam etti. 50 bini aşkın insanımızı hayattan koparan asrın felaketi, üretimimize ve ihracatımıza da büyük darbe vurdu. Pazarların daraldığı bir dönemde, emek yoğun sektörlerimiz yüksek maliyetler nedeniyle fiyat tutturmada zorlandı. Bölgesel savaşlar ve çatışmalar ticaretimize olumsuz yansıdı. Kayıplarımızı telafi etmek için alternatif pazarlara yöneldik. Tarihimizin en fazla heyet organizasyonuna bu dönemde imza attık. 72 alım heyeti organize ettik, 150 ticaret heyeti düzenledik. Toplamda 1,5 milyon kilometre yol katettik. Bir başka ifadeyle, ihracatçılarımızla dünyanın çevresini 1 yılda 40 kez dolaştık."