Güncel

Ticaret Bakanlığı, İHA ve SİHA ödemelerine ilişkin iddiaları yalanladı

Ticaret Bakanlığı, Ukrayna'nın Türkiye'den aldığı İHA ve SİHA'ların ödemesini buğday ile yaptığı ve Türk buğdayının toprağa gömüldüğü iddialarını yalanladı. Bakanlık, buğday ithalatında çiftçiyi korumak amacıyla yüksek gümrük vergisi uygulandığını ve ithalatın geçici olarak durdurulduğunu kaydetti.

Abone Ol

Ticaret Bakanlığı, son zamanlarda bazı basın organlarında ve sosyal medya platformlarında yayılan, Ukrayna'nın Türkiye'den satın aldığı İHA ve SİHA'ların ödemesini buğday ile yaptığı ve Türk buğdayının toprağa gömüldüğü iddialarını yalanlandı.

Bakanlık, yazılı bir açıklama yaparak, söz konusu iddiaların gerçeği yansıtmadığını, ülkemize buğday ithalatında çiftçileri koruma amacıyla yüzde 130 oranında gümrük vergisi uygulandığını belirtti. Ayrıca, Dahilde İşleme Rejimi kapsamında buğday ithalatının 21 Haziran ile 15 Ekim 2024 tarihleri arasında durdurulduğunu da vurguladı.

Bakanlık, iddiaların gerçek dışı olduğunu ve Türkiye'nin savunma sanayindeki ihracat başarısını gölgelemeye yönelik kasıtlı bir girişim olduğunu ifade etti. Ayrıca, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nin 20 Eylül 2024'te yaptığı açıklama ile bu yalanların açıkça ortaya konulduğu hatırlatıldı.

Bakanlık açıklamasında, uyum içerisinde yürütülen dış ticaret ve tarım politikalarının, Türkiye ekonomisinin hedeflerine emin adımlarla ilerlediği vurgulandı.