Dünya

Ticaret Bakanı Ömer Bolat: Avrupa, Türkiye için çok önemli

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Hollanda ziyaretinde, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Dünya Türk İş Konseyince Amsterdam'da düzenlenen programda konuştu. Türk şirketlerin Avrupa ile ticarette gelişmeler kaydettiğine dikkat çeken Bolat, "Avrupa, Türkiye için çok önemli. Biz, bu pazarlarda kalıcıyız" diye belirtti.

Abone Ol

Haber Merkezi - Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Dünya Türk İş Konseyince Amsterdam'da düzenlenen programda, son yıllarda Türk şirketlerinin rekabet gücünü artırarak Avrupa ile ticarette gelişmeler kaydettiğini vurgulayarak, "Avrupa, Türkiye için çok önemli. Biz, bu pazarlarda kalıcıyız" dedi.

 Avrupa ile ticaretin Türkiye açısından önemine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bakan Bolat, Türk firmalarının tedarik zincirlerinde önemli ağırlığı olduğunu kaydetti. 

Ayrıca, Türk sanayisinin rekabetçiliğinin ve dünya çapında üretim kapasitesinin yanı sıra AB ile gümrük birliği ve ticari ilişkilerde kendini yenilemesiyle başarılar elde ettiğine dikkat çeken Bolat, şu ifadelere yer verdi: 

"Avrupa, Türkiye için çok önemli. Bu pazarı kaybedemeyiz. Biz bu pazarlarda kalıcıyız, olmak zorundayız. Geçen yıl itibariyle 200 milyar dolar ticaretimiz var ve dengede bir ticaret. Geçen sene bizim 9 milyar dolar fazlamız vardı. AB'nin turizmde yüzde 65, ihracatımızda yüzde 41, ithalatımızda yüzde 26 ve Türkiye'ye gelen doğrudan yatırımda yüzde 65 paya sahip olduğu için ilişkilerimizi düzenli ve yapıcı bir şekilde sürdürmeye çalışıyoruz. Hükümetlerimiz de hep bu politikaları izlediler."

Bakan Bolat, birçok ülkenin Türkiye ile iş yapmak istediği ve Türkiye'ye yatırım yapmayı arzuladığına işaret ederek, AB Komisyonu'nun "AB-Türkiye Siyasi, Ekonomik ve Ticari İlişkilerinin Durumu" başlıklı raporunda da AB liderlerine Türkiye ile ticaretin geliştirilmesi yönünde tavsiyelerde bulunulduğunun altını çizdi.