TEV'in başarılarla dolu 54 yılı
Orhan GÜRDİL Büyük önder ATATÜRK’ÜN "EY YÜKSELEN YENİ NESİL, İSTİKBAL SİZİNDİR. CUMHURİYETİ BİZ KURDUK, ONU YÜKSELTECEK VE YAŞATACAK SİZLERSİNİZ" veciz sözleri karşısında...
Orhan GÜRDİL
Büyük önder ATATÜRK’ÜN "EY YÜKSELEN YENİ NESİL, İSTİKBAL SİZİNDİR. CUMHURİYETİ BİZ KURDUK, ONU YÜKSELTECEK VE YAŞATACAK SİZLERSİNİZ" veciz sözleri karşısında laik, kültürlü, çağdaş bilgili gençlerin yetişmesi için maddi manevi destek olmak duygusu ile ünlü iş insanı rahmetli VEHBİ KOÇ, eğitime gönül vermiş 205 hayırsever arkadaşları ile 4 Mayıs 1967 tarihinde TÜRK EĞİTİM VAKFI’NI kurmuştur.
Vakfın en önemli hedefi insan kaynağımızı bilgi üreten ve bilgiyi kullanan konuma getirmektir
- Atatürk ilkelerine bağlı, çağdaş, laik ve demokrat olmak.
- Bağımsız ve bağlantısız görev yapmak
- Eğitim konularında kamusal ahlak ve sorumluluk bilincinde olmak
- Sözünde durmak
- Açık, dürüst ve saydam olmak
- Ulusal ve uluslararası değerlere bağlı olmak
İlkeleri doğrultusunda vakfın hedefleri şu şekilde sıralanmıştır.
İnsanlarımızın çağdaş Türkiye idealine ulaşma ve insanlığın gelişmesi için gereken ortamların hazırlanmasına katkıda bulunmak amacıyla
TEV’İN BELİRLEDİĞİ HEDEFLER:
- Başarılı ve maddi desteğe ihtiyacı olan daha fazla sayıda gence eğitim bursu vermek.
- Ülkenin geleceğinde rol oynayacak, liderlik vasfı taşıyan daha çok gence üstün başarı bursu vermek
- TEVİTÖL'de daha fazla üstün ve özel yetenekli genci eğiterek gözetilmesi gereken bu potansiyeli ülkemize kazandırmak.
- Kız öğrenci yurtlarının sayısını artırmak
- Ülkemizin ihtiyaç duyulan her köşesinde ilköğretim okulları, öğrenci yurtları ve eğitim merkezleri açmak
- Sosyal sorumluluk projelerine destek vermek
VAKFIN VİZYONU – MİSYONU VE AMAÇLARI:
- İnsan kaynağımızı bilgi üreten ve kullanan konuma getirmek
- Başarılı ve maddi olanakları sınırlı olan öğrencilere burs desteği vererek, ülkemize ve insanlığa katkı sağlayacak öncü gençleri ve onların yetişecekleri eğitim sistemini desteklemek
- Başarılı ve maddi desteğe ihtiyaç duyan öğrencilere burslar vermek, okul, öğrenci yurtları, eğitim merkezleri, kütüphaneler inşa ederek eğitim sistemine destek olmak, öğrencilerin çalışmalarını teşvik için ödüller vermek ve eğitim konularında bilimsel araştırmalar yapmak.
"Gençliğin yetişmesine hizmet bir insanlık ve vatan borcudur" diyen VEHBİ KOÇ’un girişimiyle başlayan bu eğitim hareketine rahmetli Dr. Nejat F. Eczacıbaşı, Ahmet Aydın Bolak ve Ord. Prof. Dr. Sulhi Dönmezer gibi hayırsever örnek insanların başkanlıkları ile günümüze kadar büyük eğitim seferberliğini bugün yürütmekte olan TEV’in mütevelli heyeti 51 seçkin kişilerden oluşmuştur.
ÖMER M. KOÇ MÜTEVELLİ HEYETİ BAŞKANI:
"Vakfımız 1967’den bu yana çağdaş ve büyüyen Türkiye’nin aydınlık geleceği için sağladığı desteği artırarak sürdürmektedir"
RONA YIRCALI YÖNETİM KURULU BAŞKANI:
"Türk Eğitim Vakfı; 250.000’i aşan burs sayısı, binlerce bağışçısı ve eğitime gönül veren dostlarımızla Türkiye’nin bir değeri haline dönüşmüştür" demektedir.
Büyük sorumlulukları ve güçlü çalışmaları omuzlayan Yönetin Kurulu üyeleri:
Adnan Adil İğnebekçili, TEV Yönetim Kurulu Başkan Vekili, Prof. Dr. Bahattin Bahadır Erdem TEV Yönetim Kurulu Üyesi, Bengü Balkır Mısıroğlu, Sezai Emin Taşkent, Neslihan Türkkan İyigün ve Ahmet Murat Kaynar. TEV’in diğer Yönetim Kurulu üyeleridir.
Adeta koca bir imparatorluk olan TEV’in genel müdürü olarak bu koltukta oturan Genel Müdür M. Yılmaz Günay’ın başarılarını gıpta ile izliyorum. Acizane bende tüm mal varlıklarımı, bankalardaki nakitlerimi TEV Vakfına bağışlamış biriyim.
50 YILA YAKLAŞAN BUNCA ZAMAN İÇİNDE VAKFIN FAALİYETLERİ
244.678 Yurt içi bursu
1.978 Yurt dışı bursu – 15 ilköğretim okulu – 1 anaokulu – 1 anadolu lisesi – mesleki Eğitim merkezi – 1 güzel sanatlar lisesi – 1 fen lisesi – 2 sağlık meslek lisesi – 3 kız öğrenci yurdu (TEV bünyesinde) – 2 yurt binası – 1 çok amaçlı toplum merkezi – 1 çocuk kütüphanesi. TEV İnanç Türkeş Özel Lisesi- TEV Uğuz Tarık Demirağ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi.
TEV TARAFINDAN VERİLEN BURSLAR:
Yurt dışı burslar
- Yüksek Lisans ( Master’s Degree) Bursları
- TEV ABD ve Batı Avrupa Ülkeleri
- Müşterek Çalışılan Uluslararası kurumlar.
- Almanya: TEV DAAD ( Alman Akademik Değişim Servisi)
- Fransa: TEV- Fransa Büyükelçiliği
- Danimarka: TEV- Garring Vakfi
- İtalya: TEV- Fiat- Tofaş
- İspanya: TEV- IE Business Scholl Madrid
- Japonya: TEV- IUJ ( International University of Japan)
- Singapur: TEV- Singa Karşılıksız Doktora Bursu
- TEV- DR. Orhan Birman Tıp Bursu ( ABD ve Batı Avrupa ülkeleri)
- TEV- Lipodistrofi Eğitim ve Araştırma Tıp Bursu ( ABD)
YURT İÇİ BURSLAR: EĞİTİM (YÜKSEK ÖĞRENİM BURSU)
- Üstün Başarı Bursu
- Yüksek Lisans ve Doktora Bursu
- Mesleki Ortaöğretim Bursu
- Yurt Bursu
Standart bursların yanı sıra öğrencilere özel burslarda verilmektedir. Bu burslar aşağıda belirtilmiştir
- Devlet koruması altındaki öğrencilere yönelik burslar
- Engelli bursu
- Doğal afet ve olağanüstü durum bursu
TEV EĞİTİM VAKFI’NIN KURUMLARI
Türkiye’nin muhtelif illerinde yer alan vakfın eğitimimize büyük katkılar sağlayan bu irfan ocaklarının sayısı 40'a yaklaşmaktadır.
TEV‘in Ankara Özel Kız Öğrenci Yurdu, TEV İzmir Özel Kız Öğrenci Yurdu ve TEV Trabzon Özel Kız Öğrenci Yurdu. Gerek mimari yapıları ile gereksi iç döşemeleri ile 5 yıldızlı lüks otellere eş değerdedir.
TEV’in bu muhteşem faaliyetlerine ortak olup "Herkes okula başlarken o bırakmasın" diyorsanız binlerce öğrenci barınma ve yemek gibi ihtiyaçlarını karşılayamadığı için üniversiteyi bırakmak zorunda kalmamaları için bu kutsal kuruma yardımlarınızı ihmal etmeyin. Bağışlarınız için 444 0 838 numaralı telefon size yardımcı olacaktır.
Vakfa nasıl bağış yapılır? Bağışçıların ve vasiyetçilerin bu konuda bilgilendirilmesi için bütün dijital sistemler size yardımcı olacaktır.
Bu arada vakfın bağışçılara hangi konularda yardımcı olabileceği konusunda detaylı bir şekilde bağış.tev.org.tr internet adresinden öğrenebilmeniz mümkündür.
ZEKİ MÜREN, SAFİYE AYLA, FERDİ ÖZBEĞEN VAKFIN EN ÜNLÜ BAĞIŞÇILARINDAN BAZILARI
TEV’in en güzel özelliklerinden biriside her yıl rahmetli olmuş bağışçılar için mevlüt okutulmasıdır. 2021‘in 10 Haziran günü İstanbul Dolmabahçe Sarayı – Bezmi Alem Dolmabahçe Camii‘nde bu kutsal anım yapılmıştır. TEV’in özel günleri de programında bulunmaktadır. Zeki Müren, Safiye Ayla ve Ferdi Özbeğen’i anma geceleri, Anıtkabir’i ziyaretleri kültürel ve sanatsal etkinlikleri de programlarda yer almaktadır. Bu arada 17 Ocak’ ta vefat eden Gazeteci eşim Birsen Gürdil’in İstanbul Feriköy kabristanında bulunan mezarını ziyaret etmek için TEV'in İstanbul merkezinde bulunan SAYIN SERVET DALAY başta olmak üzere SN. İLGE GÜLSÜM KAYA, SN. ERDEM AKIN ve SN. AHMET FİDAN'a en kalbi sevgi ve saygılarımla teşekkür ederim. TEV gibi kutsal bir kuruluşun kapılarını bana açan Vakfın Ankara Sorumlusu Ömer Turna’ya değerli ekibine gönderdikleri tebrik kartlarıyla Kurban Bayramımı kutlama inceliğinde bulunan TEV Mütevelli Heyeti Başkanı Sayın Rona Yırcalı, TEV Genel Müdürü Sayın M. Yıldız Günay hanımefendiye şükranlarımla en kalbi sevgi ve saygılarımı sunmaktan gurur duyarım. En samimi dileklerimi lütfen kabul buyurun.