Haber Merkezi - Şeyh Said tartışmaları hakkında "Konjonktüründe Cumhuriyet'e karşı ayaklanma olduğunu biliyorum. Bastırılırken oluşan acılar, torunların kalbini acıtıyorsa saygılı olmak gerekir" açıklamasında bulunan CHP Genel Başkanı Özgür Özel için "Şeyh Said'e karşı Abdullah Öcalan'dan bile daha geri tutum aldı" yorumunu yapan Barış Terkoğlu'na Özel yanıt verdi. 

Özel'in yazdığı mektubu Cumhuriyet gazetesindeki köşesine taşıyan Barış Terkoğlu, mektubu "Yıllar önce hapishanede tanıştık Özel ile. Kaldığımız cezaevinin en istikrarlı ziyaretçisiydi. Bugün sadece CHP vekili değil, genel başkanı da. Bana sorarsanız, Şeyh Sait ile ilgili kullandığı, çoğu zaman Cumhuriyetle sorunlu liderlerden duyduğumuz “Cumhuriyete, kurucu kadrolarına, kurucu babalarına saygılıyız” sözü, CHP’nin ruh halini anlatıyor. Zira Cumhuriyetin kurucuları CHP için, mesafeli saygı duyacağı eski sevgili değil. Aksine “Cumhuriyet de kurucusu da biziz” diyeceği devamlılık hikâyesi" sözleriyle yorumlandı. 

Özgür Özel'în kaleme aldığı mektupta şu ifadeler ver aldı: 

“Sizin ‘tarafsızlık’ diye ifade ettiğiniz çerçevenin Şeyh Sait’in kişiliğiyle, yaptıklarıyla bir ilgisi olmadığı gibi yazınızda bahsettiğiniz ideolojik eksiklerle, tarihsel bilgi yoksunluğuyla da bağlantılı olmadığı çok açıktır. Cumhuriyetin ilk yıllarına yönelik tarihi tartışmaların bağlamından koparıldığında geride bırakılanlarda yeni acılar bırakmasına neden olduğu, bunun da Cumhuriyetin kurucu felsefesine ve kadrolarına da fayda sağlamadığı açıktır. 1925’teki Şeyh Sait İsyanı’nı bastırarak bunu idamla neticelendirmek ne kadar meşru hak ise Şeyh Sait’in torunlarının, dedelerinin mezar yerinin nerede olduğunu sormaları da meşru haktır.

Ben CHP lideri olarak Atatürk’ten tarafım. Cemaatler ve tarikatların eğitime müdahalesi, devlete sızmalarına karşı isyanım, yargıdaki cemaat yapılanmalarına ve kumpaslarına karşı durduğum yer ortada iken beni yakından izleyen bir gazeteci olarak yazınız beni çok üzdü ve düşündürdü.

Özel ve İmamoğlu metro hattı gezisinde bir araya geldi Özel ve İmamoğlu metro hattı gezisinde bir araya geldi

Fikir özgürlüğüne inancım ve basın özgürlüğüne saygımla sizi selamlıyorum.” 

Editör: Ahmet Çağatay Bayraktar