Bakan Bayraktar, İstanbul Energy Forum'da Gürcistan Birinci Başbakan Yardımcısı Davitashvili ile görüştü Bakan Bayraktar, İstanbul Energy Forum'da Gürcistan Birinci Başbakan Yardımcısı Davitashvili ile görüştü

P5Mehmet Şirin Demir Batman
Yakın bir geçmişe kadar “petrol” ile anılan 634 bin nüfuslu Batman, devletin sağladığı teşvikler ve yatırımcıların ilgisiyle “tekstil” ile anılmaya başlanmıştı. 300 firmanın yer aldığı Batman Organize Sanayi Bölgesi’nde tekstil sektörü, yıllık 30 milyon dolarlık yurt içi ve yurt dışı ihracat potansiyeline sahip. Batman ve ilçelerinde yaklaşık 45 bin kişinin çalıştığı tekstil sektörü, içinde bulunan enflasyonist ortamda devletin tekstil firmalarına sahip çıkmasını istedi.
Tekstil sektörünün durumunu ve beklentilerini Batman Ticaret Odası Başkanı Abdulkadir Demir, Batman Tekstil Sanayi İşadamları Derneği (TEKSİAD) Başkan Yardımcısı Veysel Tekin ve tekstil firması sahiplerinden Ekrem Tüzün ile konuştuk. 
P6Tekstilin Batman’ın “kalbi” olduğuna işaret edip “Bu kalp durmadan önlem almamız gerekir” uyarısında bulunan Batman Ticaret Odası Başkanı Demir, asgari ücrette artışla beraber devlet teşviklerinde de artış yapılmasının yararlı olacağının altını çizdi. TEKSİAD Başkan Yardımcısı Tekin, Tekin, belirlenen asgari ücretle birlikte işverenin yükünün artığına dikkat çekerek iş dünyasının bu yük karşısında zorlandığını, hükümetten destek paketi talep ettiklerini belirtti. Tekstil firması sahibi Tüzün ise, sanayicilerin desteklenmemesiyle sosyal, ekonomik ve güvenlik gibi çok katmanlı sorunlara yol açılacağına işaret ederek devletten kendilerine daha fazla bize imkân oluşturmasını istedi.
P7“Tekstil sektörü Batman’ın kalbi durumda”
Tekstil sektöründeki daralmadan kaynaklı 14 bin kişinin işsiz kaldığına dikkat çeken Batman Ticaret Odası Başkanı Abdulkadir Demir, önlem alınmazsa Batman’ın “tekstil üssü” olma özelliğini yittireceğini vurgulayarak şu değerlendirmeyi yaptı:
“Asgari ücrette yapılan artış ile birlikte tekstil firmaların Batman’da küçülmeye gideceğini tahmin ediyoruz. Batman’da zaten işsizlik sorunumuz vardı. Bunla birlikte daha da işsizlerin oranının artmasından endişe ediyoruz. Son iki ayda 14 bin kişi işsiz kaldı. Bu da Batman açısından hem ekonomik hem de sosyal olarak çok ciddi sıkıntılara sebep olacak. Asgari ücret vatandaşların geçimi açısından çok yüksek bir ücret değil ama işveren açısından yüksek bir rakam. Onun için asgari ücrette artışla beraber devletin teşviklerinde de artış yapılarak ince çizgiyi korumakta fayda var. Batman ‘tekstil üssü’ pozisyonunu yavaş yavaş kaybediyor. Çok yakın zamanda peş peşe tekstil firmalarımız kapanıyor. Asgari ücretteki artışla birlikte önümüzdeki süreçte, tekstil firmalarımızda kapanma oranlarında artış yaşanacağını tahmin ediyorum. Tekstil sektörü Batman’ın ‘kalbi’ durumda ama bu kalp durmadan önlem almamız gerekir. Bu durum, Batman açısından çok kötü bir sonuca ulaşır. Tekstilde çalışanların yüzde 48 erkek yüzde 52 ise kadındır. Kadın istihdamı adına da bir kayıp olur.” 
Doksanlı yıllarda kadın intiharlarıyla anılan bir şehir olduğunu ima eden Demir, bu algıyı kırmak için yıllarca Batman’ın emek verdiğini belirtti. “Organize Sanayi Bölgesi’ndeki istihdam alanların açılması ile birlikte kadınların bu alanlarda yer alarak sosyal hayatın bir tarafı oldu. Bu vesile ile birlikte bu acıları geride bıraktık. İnşallah o eski günlere geri dönmeyiz. Bu süreçte en büyük endişemiz kadın işsizliğidir” diyen Demir, kadınlara yönelik pozitif ayrımcılığın artırılmasını istedi.
P1“Önceliğimiz asgari ücret yerine enflasyonun düşürülmesi…”
Batman ve Sason ilçesinde yer alan iki ayrı firma ile 400 personel istihdam eden Batman Tekstil Sanayi İşadamları Derneği (TEKSİAD) Başkan Yardımcısı Veysel Tekin, maliyet ve kur kaynaklı sorunlar yaşadıklarını belirterek şunları söyledi:
“Asgari ücrete yapılan zamla birlikte fiyat istikrarın korunmasına yönelik adımların atılması gerekir. Asgari ücretin 17 bin 2 TL açıklanması ile birlikte daha maaş işçinin cebine girmeden eriyor. Dolayısıyla fiyat artışları, enflasyonun ateşini yükseltiyor. Piyasanın nabzını gözetlemekte fayda var. Sabit bir fiyat muhafaza edilmediği bir ortamda asgari ücretin artışı, tekstil sektörün başka ülkelere yönelmesine yol açıyor. Bu durum ise işsizlik sorununu beraberinde getiriyor. Asgari ücrete yapılan zamdan ziyade enflasyonun düşürüldüğünde alım gücünü kendiliğinden yükseltmiş olunurdu. Burada önemli olan alım gücünü artırmak. Belirlenen asgari ücretle birlikte işverenin yükü geçen aya oranla büyük oranda artı. Bu yükün altında iş dünyası olarak kalkmakta zorlanıyoruz. Batman özelinde bizlerin yükünü hafifletecek destek paketlerini hükümetten talep ediyoruz.”P2
P3“Banka kredileri, makine ekipman kredileri gibi desteklerin verilmesini istiyoruz”
Tekstil firması sahiplerinden Ekrem Tüzün, Pandemi ise, uluslararası para politikaların sıkılaşması ve benzeri sorunlar ile üretim yaparak sektörde yol almaya çalıştıklarını anlattı. Asgari ücret zammının yılda iki kez yapıldığından ötürü tekstil camiası zor durumunda kaldığını belirterek şöyle konuştu:
“Açıklanan asgari ücret zammı, 12 ayı gözetleyerek verildiğini görüyoruz. Bir tarafta asgari ücrete yapılan zam ve diğer maliyetler işverenin üretimini olumsuz etkiliyor. Öbür tarafta ise devletin destekleri ile ayakta olan işverenlerin daha fazla desteğe ihtiyaç duyduğu gözle görülür hale geldi. Bununla alakalı biz, devletten yoğun bir şekilde destek bekliyoruz. Asgari ücrete yapılan zamla devlet, işçisine sahip çıktı. Şimdi aynı sahip çıkılması beklenilen grup ise iş dünyası. Bu süreçte bizler üretime ağırlık vermemiz lazım. Bunun için ise banka kredileri, makine ekipman kredileri gibi desteklerin verilmesini istiyoruz. Bu yıllın ilk çeyreği ile birlikte üretim yapan sanayicilerin desteklenmemesi durumunda birçok firmanın kapanmayla karşı karşıya kalacak. Bu ölçekte istihdam alanını Allah muhafaza kaybedersek Batman açısından sosyal, ekonomik ve güvenlik gibi çok katmanlı sorunlara yol açar. Bundan dolayı devletimizin bize daha fazla imkân oluşturmasını talep ediyoruz.”

Editör: Ramazan Atabey