İSTANBUL (AA) - Kadın uzman sayısını artırarak kadınları teknolojide istihdama ve üretime kazandırmayı amaçlayan Teknolojide Kadın Derneği, "Birlikte Güçlüyüz" söylemiyle kurumsal üyelerinin de aralarında bulunduğu Türkiye’nin önde gelen 69 markasını "Teknolojinin Lider 100leri" projesi ile tek bir çatı altında topladı.

Teknolojide Kadın Derneği (Wtech), Cumhuriyet’in 100. yılında Türkiye’nin teknoloji alanındaki geleceğini şekillendirecek bir projeye imza attı. Türkiye’nin önde gelen 69 destekçi markasının yer aldığı projenin basın tanıtımı, The Ritz-Carlton İstanbul'da gerçekleşti. Dernek, "Teknolojinin Lider 100leri" isimli proje ile teknolojide 100 kadın ve 25 erkek lider yetiştirmek için katılımcılara kapsamlı ve tamamen ücretsiz bir eğitim programı sunacak.

Türkiye’nin teknoloji alanında en yetenekli gençlerini seçerek onlara teknik ve sosyal beceriler kazandırmayı hedefleyen programa katılmak için öğrenciler analitik beceri, yazılım ve İngilizce alanında bir dizi sınava girecek ve mülakatlara katılacak. Seçilen öğrenciler Veri Analitiği, Python ile Veri Bilimi, Python ile Yapay Zeka, Robotik Süreç Otomasyonu, Süreç Analisti ve Siber Güvenlik alanlarda uzmanlaşırken bir yandan da IQ, EQ ve CQ alanında sosyal beceri eğitimleri ve onları destekleyen kurumlardan mentorluk desteği alacak. Program sonunda öğrenciler akıllı dijital sertifikalarını alarak, kendilerini destekleyen kurumlarla iş görüşmeleri yapma fırsatı bulacak.

- Türkiye'nin bu (teknoloji) açığını karşılamak için koşturuyoruz"

Tanıtımın ardından AA muhabirine açıklamalarda bulunan Teknolojide Kadın Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Zehra Öney, Türkiye'nin ve dünyanın uzman, teknolojide üretken ve yaratan insan kaynağının az olduğunu tespit ettiğini belirterek, bu kaynağın güçlenmesi için kurumlarla bu durumu paylaştığını söyledi.

75 kurumun aynı hedefte birleştiğini ve 31 Ocak 2019 tarihinde Teknolojide Kadın Derneğini kurduklarını belirten Öney, "Yaptığımız Genel Kurulda şöyle bir prensip edindik: 'Çok çalışkan olacağız.' Temsilcilerimiz var ama projelerin içerisinde etki alanı yüksek, veriye dayalı bize verilen her kuruşu değerlendireceğimiz doğru projelerle ilerleyeceğiz. Açıkçası romantik bir dernek değiliz, Türkiye'nin bu açığını karşılamak için koşturuyoruz." diye konuştu.

Öney, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı'nın açıkladığı bir milyon yazılımcı hedefine hizmet ettiklerini açıklayarak, "Biz sadece yazılımcı değil teknoloji insanı yetiştiriyoruz. Siber güvenlik, bulut, yapay zeka ve robotik süreç otomasyonunda insan yetiştiriyoruz. Burada ismimiz Teknolojide Kadın Derneği ama çeşitliliğe ve fırsat eşitliğine inanıyoruz." dedi.

- "Yönetilen değil yapay zekayı yöneten olmak istiyoruz"

Garanti BBVA'da üst düzey atama Garanti BBVA'da üst düzey atama

Odaklarının sürdürülebilirlik olduğunu aktaran Öney, Birleşmiş Milletlerin hedeflerini takip ettiklerini belirterek, araştırma ve ölçümlemeye de önem verdiklerini bu yüzden veriye dayalı hareket ettiklerini anlattı.

Öney, artık yapay zeka çağının yaşandığını vurgulayarak, "İnsanlar artık yalnız değil robotlar da var. Artık yapay zeka ve insan birlikte üretecek, birlikte çalışacak. Beyin göçü yaşıyoruz aslında ama tersine beyin göçünü de istiyoruz. Bunu bedenle yapmasak da akıl olarak bir göç yaratabiliriz. Bizim eksiğimiz rol model, rol model olmayınca arkası gelmiyor." şeklinde konuştu.

Cumhuriyetin 100. yılı nedeniyle üye kurumlarıyla birlikte bu projeye adım attıklarına dikkati çeken Öney, "'Burada 100 kadın 25 erkekle başlayalım' dedik. 'Ama havuz olarak bunu çoğaltalım 200'lere tamamlayalım ve her dönem artıralım' dedik. Bu proje Türkiye'ye özellikle yapay zeka robotik süreç, siber güvenlik, veri analitiği, veri analisti ve süreç yöneticileri gibi uzman insanlar yetiştirsin istiyoruz. Yani burada yetenek taraması yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Öney, kadınların özellikle girişimde güçlenmelerini önemsediğini belirterek, "Bu projeyi güçlendirip dünyaya tanıtıp örnek bir proje olmasını sağlayacağız. Türkiye'nin teknoloji çağında yükselmesi, Türk insanının gayrisafi yurt içi hasılasının artması, barış, huzur ve bolluk içinde yaşaması için teknolojide lider olması lazım. Bizim bütün amacımız teknolojideki uyuma insanları güçlendirerek, yapay zekanın dönüştürücü etkisinde yönetilen değil yapay zekayı yöneten olmak istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Öney, ​​​​​​​programa Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş'ın desteğinin önemine dikkati çekerek, projeyi dünyaya tanıtıp, örnek bir proje olmasını sağlayacaklarını söyledi.

Kaynak: aa