Mayıs ayının başında Amerika Birleşik Devletleri'nin Adalet Bakanlığı, Google’ın Apple ve diğer teknoloji devleriyle rekabeti engelleyici anlaşmalar yaparak yasadışı bir dijital reklam tekeli oluşturmaıs hakkında son savunmasını gerçekleştirmişti. Adalet Bakanlığı'nın iddiasına göre Google, teknoloji devlerine milyarlarca dolar ödeme yaparak hukuksuz bir şekilde birçok telefon ve web tarayıcısında kendi arama motorunun varsayılan arama motoru olmasını sağladı.

Apple (1)

Avrupa Komisyonu ise Google’ın dijital sektörü düzenlemek üzere yeni çıkardığı Dijital Pazarlar yasasına uyup uymadığını incelemeye başladı. Hedefte yalnızca Google yok. Teknoloji devlerini kontrol edilebilirliğini sağlamaya yönelik incelemeler; Apple, Amazon, Microsoft, Bytedance ve Meta'ya da yapılmaya başlandı. Mart ayında Apple’a karşı geniş kapsamlı bir antitröst davası başlatan ABD Adalet Bakanlığı, AB ise altı teknoloji devine Dijital Pazarlar yasasına uyma zorunluluğu getirdi. Bu düzenlemeler, veri paylaşımı ve kullanımı konularında teknoloji devlerine bazı kısıtlamaları içeriyor.

Şempanzeler, karmaşık problemleri aşina oldukları izleyicilerin karşısında daha iyi çözebiliyor Şempanzeler, karmaşık problemleri aşina oldukları izleyicilerin karşısında daha iyi çözebiliyor

Meta

Örneğin bahsi geçen teknoloji devlerinin algoritmalarının çalışma biçimiyle ilgili daha şeffaf politikalar izlemesi ve kullanıcıların bir servisi kullanmak üzere paylaştığı verilerin üçüncü partilerle paylaşılmasının rızaya dayalı olması isteniyor. Teknoloji devlerinin herhangi bir düzenlemeye tabi kalmadan genişlemesiyle geçen yaklaşık 20 yılın ardınan, multi-trilyon dolarlık şirketlerin çok güçlenmesi, denetlenebilirlikleri ile ilgili kaygılara yol açıyor.

Editör: Deniz Ali Tatar