Genel

Tekneler için kirlenme önleyici sistem ilk kez İstanbul’da denenecek

INFINIA Mühendislik tarafından tekneleri bakteri ve mikroorganizmalardan korumak için ultrason teknolojisiyle geliştirilen “Marisonia” 17-24 Şubat tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek Bosphorus Boat Show’da ilk kez denenecek. INFINIA Mühendislik CEO’su Tugay Güzel ve Bilkent Üniversitesi öğretim görevlisi Serdar Bilecen önderliğinde geliştirilen teknoloji, halihazırda teknelerin temiz tutulması için kullanılan zehirli boyalara karşın çevreci bir alternatif sunuyor.

Abone Ol

NAZ AKMAN/ANKARA- Başkentin sürdürülebilir ürün, hizmet ve teknoloji üreten başarılı mühendislik firmalarından INFINIA, tekneler için kirlenme önleyici sisteme sahip Marisonia isimli cihaz geliştirdi. INFINIA, dünyada yeni tanınmaya başlayan teknolojiyi Türkiye’de ilk kez 17-24 Şubat tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek Bosphorus Boat Show kapsamında deneyecek. 
Ultrasonic Anti Fouling System ile geliştirilen Marisonia, suda yaşayan organizmaların suya batırılmış yüzeylere yapışmasını önlemek için ultrason dalgalarının gücünü kullanan bir sistemden oluşuyor. Marisonia tekne kullanıcılarının bakım maliyetlerini azaltarak, yosun ve kekamoz (teknelerin altına yapılan küçük organizmalar) oluşumunu engelleyerek yakıt tüketimine önemli oranda katkı sağlıyor. Bilkent Üniversitesi öğretim görevlisi Serdar Bilecen ve INFINIA Mühendislik CEO’su Tugay Güzel ile ekibi tarafından hazırlanan Marisonia cihazı ahşap hariç tüm teknelerde kullanılabilecek donanıma sahip. 
Ülkemizde halihazırda teknelerin altının korunması için zehirli boya kullanılıyor. Oysa 2016 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kabul edilen tasarıyla gemilerin deniz suyuna maruz kalan kısımlarına istenmeyen yabancı organizmaların tutunmasını ve çoğalmasını engellemek için kullanılan sistemler ve kimyasallar yasaklanmıştı. Ancak deniz hayatının korunması için atılan bu adımın gerekliliği yerine getirilemedi, hala zehirli boyalar kullanılmaya devam ediyor. Denizcilik alanında uluslararası regülasyonları oluşturan International Maritime Organization (IMO) da zehirli boya kullanımının azaltılması için yeni bir düzenleme getirerek, 2030 yılına kadar zehirli boya yönteminin sona ermesi, yerine yeni nesil teknolojik çözümler kullanılmasını teşvik ediyor. Bu kapsamda deniz yaşamının korunması için çevreci ürün geliştiren firma, cihaz ile denizdeki yaşama zarar vermeyecek düzeyde frekansla ultrasonik dalgalar yayarak teknelerin bakteri tutunmasını önlüyor. Sudaki mikroorganizmalar üzerinde oldukça etkili olan cihaz ile zehirli boyalara ihtiyaç duyulmadan gemi veya tekne yüzeyleri korunabilecek.  
Noyan, “Ülkemizin sahillerini, koylarını, limanlarını korumak hepimizin görevi”
TT Marin Kurucusu ve Marisonia Satış Temsilcisi Tayfun Noyan, “Yıllardır teknelerin altını korumak için zehirli boya tekniği kullanılıyor. Bu boya deniz yaşamını olumsuz etkilediği gibi aynı zamanda tekne veya gemileri de yeterince koruyamıyor. Her yıl belirli periyotlarla tekne veya gemilerin karaya çıkarılarak bakımını yapmanız gerekiyor. Bu bakım işlemleri de oldukça maliyetli. Gemilerin balast suyu veya gövdeleri yoluyla kolayca taşınan deniz organizmaları, yerli türlerle rekabet ederek küresel deniz biyolojik çeşitliliğine ciddi bir tehdit oluşturuyor. Bu durum zaten ülkemizde daha önce çeşitli bölgelerde gerçekleşmişti. Yakın zamanda yapılan bir araştırmada da yaklaşık 800 istilacı su türü tespit edildi ve bu da Akdeniz’i dünya çapında en çok istila edilen deniz haline getirdi. Endişe verici bir şekilde gemilerin yüzde 71’i yerli olmayan türler taşıyor. Bu oluşumlar liman ve marinalarımızın da kirlenmesine neden olmakta. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizin sahillerini, koylarını, limanlarını korumak hepimizin görevidir. INFINIA Mühendislik tarafından geliştirilen kirliliği önleyen bu cihazı teknenize yerleştirdikten sonra tüm bu sorunlardan çevreci bir yolla kurtulmuş oluyorsunuz. Teknelerin altı kirlenmediği için her yıl belirli periyotlarla bakım yaptırmak zorunda kalmıyorsunuz. Bulunduğunuz bölgenin kıyı şeridi kirlenmemiş oluyor. Teknelerin alt yüzeyi kirlenmediği için daha hızlı sürüş keyfine ulaşabiliyor, bu anlamda yakıt tasarrufu sağlayabiliyorsunuz. Yaklaşık bir yıldır ürün test ediliyor, fuar kapsamında ise ilk kez İstanbul’da denenerek, görücüye çıkacak” dedi.