Genel

Tehanevi'nin "Bilim ve Sanat Terimleri Ansiklopedisi" tanıtıldı

Abone Ol

İSTANBUL (AA) - Ketebe Yayınları tarafından yayımlanan Tehanevi'nin "Bilim ve Sanat Terimleri Ansiklopedisi" eserinin tanıtımı Taksim Camii Kültür Sanat Merkezi'nde yapıldı.

Prof. Dr. Ömer Türker koordinatörlüğünde hazırlanan "Keşşafu Istılahati'l-fünun ve'l-ulum" eserinin, İslam dünyasının terim zenginliğini gözler önüne sererek, alanda çalışanlar için kaynak olması amaçlanıyor.

Etkinliğe katılan Prof. Dr. Ömer Türker, Doç. Dr. Ercan Alkan, Doç. Dr. Nail Okuyucu ve İbrahim Halil Ayten, geniş bir akademik tercüme, edisyon ve telif heyetince 4 cilt halinde yayımlanan eseri değerlendirdi.

Esere ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan Türker, kitabın Türkçeye çevrilme hikayesine değinerek, "Çok büyük, önemli bir metin. Daha öncesinde Türkçeye çevirme teşebbüslerimiz olmuştu ama arzu ettiğimiz ekibi oluşturmak ve bunun için ekiple birlikte koordineli hareket etmekte zorlanmıştık. Nihayet Ketebe yayınlarıyla yaptığımız görüşmeler neticesinde ekibin koordinasyonunu temin etmek mümkün oldu. Her bir alanla ilgili maddeler belirlendi. Alan uzmanları tayin edildi ve maddeler uzmanlara dağıtıldı. Çapraz uzmanlıkları isteyenler bölündü. Editörler belirlendi." ifadelerini kullandı.

Türker, bütün maddeler bitirilip toparlandıktan sonra Arapça Türkçe karşılıklı okumasını kendisinin yaptığına işaret ederek, "Hem tercüme süreci hem de Arapça-Türkçe, Farsça-Türkçe karşılıklı okunması uzun sürdü. Sadece bu Arapça-Türkçe, Farsça-Türkçe karşılıklı okuması dört yıla yakın zaman aldı. Yani uzun bir zaman aldı. Nihayet çıkmış oldu." dedi.

İslam medeniyetinde geliştirilmiş bütün disiplinlerin terimlerine dair bir ansiklopedi olduğunu söyleyen Türker, şunları kaydetti:

"Bu anlamda benzersiz bir eser. Yani farklı farklı alanlarda, daha minimal seviyede örnekleri var ama bu çapta benzersiz bir metin. Bütün disiplinlerin terimlerini içerdiği için tabipseniz tıp tarihi çalışmalarında, metafizik çalışıyorsanız bu alanda, fıkıhsa, usulü fıkıhsa, tefsirse, hadisse her alanda yararlanılabilir. Fahrettin Razi sonrası İslam düşünce tarihinin bir karakteri vardır. O dönemin ilgi odağı olup da geliştirilen bütün alanlar için çok zengin bir kaynak bu. Edebiyatçılar için de çok önemli bir kaynak. Fıkıh usulü tarihi, tıp tarihi çalışanlar, matematik tarihçileri için de çok önemli bir kaynak. Umarım faydalı olur."

Eser, İslam dünyasının birinci klasik döneminde ve takip eden devirlerde fizik, kimya, biyoloji, tıp, matematik, astronomi, belagat, edebiyat, tarih yazıcılığı gibi alanlarda, İslam alimlerinin ürettikleri eserlerin referans noktası oldu. Bunun yanı sıra 17. yüzyılda kaleme alınmış bir bilim ve sanat terimleri ansiklopedisi olarak yazıldığı dönemin temel ilgilerini yansıtmakla birlikte kapsamı, ayrıntısı, dikkati ve kaynak çeşitliliğiyle benzerlerinden ayrışıyor.