Ekonomi

TCMB, TL mevduat ve KKM hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranlarını yükseltti

Merkez Bankası faiz kararını açıklamasının ardından likidite fazlasının sterilizasyonu amacıyla TL mevduat ve Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranlarını yükselttiğini bildirdi.

Abone Ol

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararını açıklamasının ardından likidite fazlasının sterilizasyonu amacıyla TL mevduat ve Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranlarını yükseltti.

Bununla birlikte, kısa vadeli TL mevduat için zorunlu karşılık oranı yüzde 8'den yüzde 12'ye, uzun vadeli TL mevduat için ise sıfırdan yüzde 8'e artırıldı.

Merkez Bankası politika faizi kararını bugün saat 14.00’te açıkladı ve faizi yüzde 50 seviyesinde sabit tuttu.

TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) kararında “Son dönem kredi büyümesi ve mevduat gelişmeleri göz önünde bulundurularak, makro finansal istikrarı koruyacak ve parasal aktarım mekanizmasını destekleyecek ek adımlar atılacaktır” ifadeleri yer aldı.

Bununla birlikte, Banka, faiz kararının ve “ek adımlar atılacak” açıklanmasının ardından makro finansal istikrarın korunması, parasal aktarım mekanizmasının desteklenmesi, likidite fazlasının sterilizasyonu amacıyla TL mevduat ve KKM hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranlarını yükselttiğini bildirdi. 

Yabancı para kredilere aylık yüzde 2 büyüme sınırı 

TCMB, zorunlu karşılık faiz ve komisyon uygulamalarında da bir dizi değişikliğe gitti.

Değişiklikleregöre, KKM’nin TL’ye geçişine ilişkin hedef korundu. Yenileme dahil toplam hedef yüzde 75’e düşürülürken, tüzel kişi KKM ile gerçek ve tüzel kişi YUVAM hesapları bir sonraki hesaplama dönemi itibarıyla geçerli olacak şekilde toplam hedef hesaplamasından çıkarıldı.