Ekonomi

TCMB Başkanı Karahan: Enflasyon beklentileri yüksek seyretmekle birlikte geriliyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu, Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Muş'un başkanlığında toplandı. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, komisyonda, TCMB Kanunu gereğince Merkez Bankası’nın uyguladığı politikalar, Türkiye ekonomisindeki son gelişmeler ve para politikasına ilişkin bilgilendirme amacıyla milletvekillerine sunum yaptı

Abone Ol

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı sunumda, yıllık enflasyondaki gerilemenin sadece baz etkisinden kaynaklanmadığını belirtti. 

ANKA'dan Nisanur Yıldırım'ın haberine göre, enflasyon beklentilerinin yüksek seyretmekle birlikte gerilediğini vurgulayan Karahan, bir önceki komisyon toplantısından bu yana değişmeyen tek unsurun para politikasındaki kararlı duruş olduğunu ekledi. 

"2025 yılında daha belirgin bir toparlanma bekleniyor"

Küresel büyümede sınırlı toparlanma eğilimi sürerken hizmetler sektörünün olumlu ayrışmaya devam ettiğini kaydeden Karahan, şu ifadeleri kullandı:

"Büyüme tahminleri Euro Bölgesi’nde sınırlı olarak yukarı, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi ülkelerinde ise aşağı yönlü güncellendi. Türkiye’nin dış talep görünümünde 2025 yılında daha belirgin bir toparlanma bekleniyor. Enerji fiyatları son dönemde gerilemiştir. Küresel büyüme görünümü, jeopolitik riskler ve arz yönlü faktörler, emtia fiyatları üzerinde belirleyici olmaya devam ediyor. Enerji emtia fiyatları genel endeksi son dönemde gerilerken petrol fiyatlarında da temmuz ayından itibaren görülen düşüş eğilimi dikkat çekiyor."