TBMM, 28. Dönem üçüncü yasama yılına 1 Ekim’de başlıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasıyla açılacak yeni dönemde, anayasa ve Meclis içtüzüğü değişiklikleri öncelikli gündem maddeleri olacak.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, muhalefet, milletvekilliği düşürülen Can Atalay'ın hak ihlali kararına dayanarak iadesini talep ederken, yargı ve ekonomiyle ilgili yeni düzenlemeler de Meclis’in gündeminde.

Muhalefet AKP ile yeni anayasa yapmaya mesafeli 

Başta CHP olmak üzere muhalefet partileri, AKP ile yeni anayasa masasına oturmaya mesafeli.

CHP, başta Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay hakkındaki kararı olmak üzere, iktidarın öncelikle mevcut anayasaya uymasını istiyor.

Bu nedenle de anayasa yapımı usulü önerisi dahil, AKP ile anayasa masasına oturmama ve hiçbir pazarlığa girmeme eğiliminde.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, New York dönüşünde gazetecilerin muhalefetin yeni anayasa konusundaki tutumuna ilişkin sorusu üzerine, “Cumhur İttifakı olarak yeni anayasa konusunda kararlılıkla yollarına devam ettiklerini” belirtti.

Meclis'te yeni grup kurulabilir mi? 

Gelecek Partisi ile DEVA Partisi arasındaki birleşme görüşmelerinde ilerleme sağlanamadı.

İki parti arasında yaz ayları boyunca yürütülen görüşmeler, geçtiğimiz günlerde liderler düzeyine taşınmıştı.

Birleşme görüşmelerinin TBMM’nin yeni yasama yılının başlayacağı 1 Ekim’e kadar tamamlanması planlanıyordu.

Ancak iki parti arasında birleşme görüşmelerinden uzlaşma çıkmadı.

DEVA Partisi’nin katılması halinde, halen Gelecek Partisi’nin de temsil edildiği Saadet Partisi grubu 34 milletvekiline ulaşabilir.

CHP'li Bulut'tan RTÜK Başkanına 'sansür' tepkisi CHP'li Bulut'tan RTÜK Başkanına 'sansür' tepkisi

Etki ajanlığı yeni yargı paketine mi girecek? 

İktidar partisi, geçen yasama yılından kalan bazı tartışmalı düzenlemeleri yasalaştırmayı planlıyor.

Bu çerçevede, geçen yasama yılında kabul edilen, ancak Genel Kurul'a indirilmeyen 9. Yargı Paketi’nin öncelikli olarak yasalaştırılması beklenirken, iktidarın yeni bir yargı paketi hazırlığında olduğu da belirtiliyor.

Yeni yargı paketinde, muhalefetin tepkisi üzerine 9. Yargı paketinden çıkarılan ve kamuoyunda “etki ajanlığı” olarak anılan, casusluk suçunun kapsamını genişleten düzenlemenin de yer alabileceği belirtiliyor.

Editör: Erva Gün