Nihal Alp

TBMM Genel Kurulu çalışmalarına bugün başladı. Meclis gündemi ise oldukça yoğun. 9. Yargı Paketi, öğretmenlik kanunu ve e-ticaret yasa teklifi görüşülecek konular arasında.

Anayasa değişikliği

Meclisin tatile girmesiyle birlikte gündemden düşen anayasa değişikliği tartışmaları son olarak HÜDAPAR'ın ilk dört maddeyi gündeme getirmesi ve Anayasa'nın 4. maddesinin kaldırılmasını istemesi, tartışmaları tekrar alevlendirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 28. Dönem 3. Yasama yılını açış konuşmasında yeni anayasa için milletvekillerinden destek isteyerek şöyle konuştu:

"Yeni anayasa için çok titiz çalışıyoruz. Daha özgürlükçü, kişi haklarını öne alan bir anayasayı bu Meclis yapar. Destek bekliyorum."

Muhalefet partileri CHP ve İyi Parti değişiklik önerisine şiddetle karşı çıkarken, iktidar ortağı MHP ise HÜDAPAR'ın 4. maddenin kaldırılması önerisine sıcak bakmıyor. 

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve kurmayları halkın gündeminde yeni anayasanın olmadığını ifade ederek "Dolayısıyla bizim de böyle bir gündemimiz yok" diyorlar.

Yeniden Refah Partisi ise öncelikli gündemlerinin bu olmadığını ancak Meclis Başkanlığına görüşlerini ileteceklerini ifade ediyor.

CHP yetkilileri yürürlükteki anayasaya hiçbir şekilde uyulmadığını ve Anayasa Mahkemesi kararlarının da uygulanmadığını vurgulayarak TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'la ilgili karara dikkat çekiyorlar.

Burdur'da çıkan yangında 6 özel halk otobüsü zarar gördü Burdur'da çıkan yangında 6 özel halk otobüsü zarar gördü

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İdris Şahin de iktidarın anayasa değişikliği çabalarına arka çıkmayacaklarını söyledi ve "Önce mevcut Anayasa'ya uysunlar" dedi.

Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş ise konuyla ilgili bir soruya karşılık daha önceki görüşünü tekrarlarayarak "Hukukun işi, meclisle ilgisi yok" dedi.

Bilindiği gibi Meclis Başkanı Kurtulmuş geçtiğimiz yasama yılının sonunda tüm parti başkanlarını ziyaret ederek değişikliğin yöntemi konusunda görüş istemişti.

Kurtulmuş bu kez Meclis'in internet sitesinde bir portal oluşturulduğunu ve yeni anayasa ile ilgili görüşlerin buraya iletilebileceğini söyledi.

Nelerin değişmesi isteniyor?

Yapılmak istenen değişikliklerin başında Anayasa'da yargı ile ilgili maddelerin geldiği belirtiliyor.

Bilindiği gibi Hatay milletvekili seçilen Can Atalay'ın Meclis'teki görevinin başına gelmesi ile ilgili yaşananlar Anayasa Mahkemesi ile Yargıtay arasında çelişkili kararlara yol açmıştı. Dolayısıyla Anayasa Mahkemesi'nin yapısının ele alınması da söz konusu.

Öte yandan cumhurbaşkanı seçimi için gerekli olan 50+1 zorunluluğunun da tartışılacağı ifade ediliyor. Her ne kadar iktidar ortağı MHP buna kesin olarak karşı çıksa da 40+1 için bir yol aranabileceği de iddialar arasında.

Meclis ya da referandum

Anayasa'ya göre anayasa değişikliği teklifi için 200 milletvekili imzası gerekiyor. Değişiklik 360 milletvekilinin oyunu alırsa, değişikliğin gerçekleşmesi için referandum gerekiyor. Eğer değişikliğe 400 milletvekili olumlu oy verirse değişiklik Meclis'te kabul edilmiş oluyor.

Editör: Nihal Alp