Erva Gün

TBMM Adalet Komisyonu, 23 maddeden oluşan ve kamuoyunda tartışmalara neden olan ‘etki ajanlığı’ düzenlemesinin de bulunduğu torba yasanın görüşmelerine başladı. Komisyon, AKP İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel başkanlığında toplandı. Yüksel, açılış toplantısında yaptığı konuşmada TBMM Genel Kurul gündeminde bulunan ve 9. Yargı Paketi'nin devamı niteliğinde olan Noterlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin 12 kanunda değişiklikleri içerdiğini söyleyerek çok sayıda düzenlemenin yer aldığını aktardı.

AKP İstanbul Milletvekili Nurettin Alan, temel hak ve özgürlüklerin korunması, hukuki güvenliğin sağlanması, adalete güvenin artması, makul sürede yargılama hakkının geliştirilmesi bağlamında kanun teklifinin önemine vurgu yaparak,  “Bu teklifimizde aile birliğinin korunmasına, adalet sistemimize güvenin arttırılmasına yönelik maddeler yer almaktadır” diye konuştu. 9. Yargı Paketi'nin bu hafta Genel kurulda görüşülmesinin beklendiğini aktaran Alan, "Milletimizin hassasiyetlerini dikkate alarak hazırladığımız teklifi Meclise arz ettik. Teklifle bazı sorunların çözümüne yönelik düzenlemeler getirdik" dedi.

“Aba altından sopa gösteriyorsunuz”

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, "Cumhurbaşkanı cezasızlık politikasından bahsediyor ama önümüze Noter Kanunu ve içinde de 'etki ajanlığı' denilen ve korku iklimini besleyen demokrasi tarihinde var olan ülkelerde olmayan bir maddeyle geldi. Gündem ne önümüzde tartıştığımız nokta ne? Gündem; kadına ve çocuğa şiddet, yenidoğan çetesi. Siyasi davalardaki, 10 Ekim davasındaki cezasızlık, Madımak davasında zaman aşımında cezasızlık... Nereden baksak kamu görevlileri hakkında verilmeyen soruşturma izinleri. Biz bunları bekliyorduk. Noterlikteki düzenlemelerin toplum için karşılığı yok. Türkiye'nin gündemi bunlar değil" dedi.

ABD'den Halkbank’ın dokunulmazlık talebine ret ABD'den Halkbank’ın dokunulmazlık talebine ret

Bülbül, 62 bin kişinin cezaevinde olduğunu belirterek, “İnfaz indirim yasası getirdiniz önce boşalttınız sonra yeniden doldurdunuz. Demek ki doldur boşalt yöntemiyle ceza sistemi değişmiyormuş. Ülkede gündem hızlı değişiyor. Bu ülkede bazı şeyleri doğru yapmıyoruz” dedi.

Etki ajanlığı düzenlemesinin muğlak olduğunu belirten Bülbül, "Casus olan kişi vatan hainidir. Vatan haini olan kişiye üç yıl ceza veremezsiniz. Aba altından sopa gösteriyorsunuz. Sıkıntı büyük... İktidarınızı devam ettirecek, korku iklimini sürdürecek maddeler var sadece. Burada şatafatlı sözlere gerek yok. Türkiye'de iyi şeyler olmadığı apaçık ortada. OECD'ye göre yargıya güven Türkiye'de 38 ülkede 36. sırada. Benim şu an bu konuşmamla muhtemelen etki ajanlığından fezlekemiz hazırlanıyor" diyerek tepki gösterdi. 

“Bu düzenleme casusluk değil bal gibi de etki ajanlığı düzenlemesidir"

CHP Kars Milletvekili İnan Akgün Alp, "Türkiye'yi otokratik bir yönetime götürecek anlayışla karşı karşıyayız. Bu eylemleri somutlaştırmak mümkün değil. AK Parti iktidarında siyasi yarar her gün değişmekte. Sizin siyasi kıbleniz neresi? Bir gün kardeşim Esad bir gün düşman oluyor. Örneğin yurttaşın biri şöyle bir cümle kursa, 'Kanal İstanbul projesini savunanlar ahmaktır' dese bir de bu sözü söyleyen CHP'liyse bazıları için 2 yıl 7 ay, bazıları için değişen sürelerde cezalar verilecek. Bu projenin yapılıp yapılmamasında birçok yarar var dolayısıyla bu suç devletin iç siyasetine aykırıdır deyip bir de casusluk suçu vereceksiniz. Demek ki bu teklif bu şekilde yasalaşırsa bu suç tipi tüm muhalifleri cezalandırmak için elinizin altında tuttuğunuz bir otoriterleşme kanunu olarak işlev görecek" dedi.

Devletin iç ve dış siyasetindeki yarar kavramının muğlak bir ifade olduğuna vurgu yapan Alp, "Osman Kavala'ya veremediğiniz casusluk suçunu bu madde yürürlüğe girdikten sonra Gezi Parkı türü bir toplumsal olaya katılmış herkese bu cezayı uygulayabileceksiniz. Bu düzenleme casusluk değil bal gibi de etki ajanlığı düzenlemesidir" diye konuştu.

AİHM’in Rusya kararı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), birçok sivil toplum kuruluşunun başvurusunu değerlendirerek, Rusya’nın ‘yabancı ajan’ yasasını ifade özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü ve özel hayatın gizliliği ilkelerine aykırı bularak karara bağladı. Komisyonda yer alan CHP’li milletvekilleri AİHM’in Rusya kararını hatırlatarak ‘etki ajanlığı’ maddesinin tekliften çıkarılmasını talep etti.

Medya Dayanışma Grubu komisyon görüşmelerini izledi

Medya Dayanışma Platformu adına Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Yusuf Kanlı ile Avukat Gökhan Tekşen, Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Başkanı Kıvanç El ile Diplomasi Muhabirleri Derneği (DMD) Başkan Yardımcısı Yıldız Yazıcıoğlu teklif görüşmelerini izledi.

Komisyon, yarın saat 11.30'da görüşmelere devam edecek. 

Whatsapp Görsel 2024 10 22 Saat 20.02.52 F5367170

Editör: Erva Gün