Emekli memur devlet desteğiyle kurduğu serada domates üretiyor Emekli memur devlet desteğiyle kurduğu serada domates üretiyor

Adem Tatvan (9)-1Gülşen Okay / Bitlis 
Bitlis’in Tatvan ilçesinde Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı bünyesinde faaliyet gösteren Tatvan Aile Destek Merkezi (ADEM) kadınlara aile sıcaklığında hizmet sunuyor. İlçede ADEM 1 ve ADEM 2 adlı iki merkezle kadınlara yönelik faaliyet yürüten ADEM, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın belirlediği müfredata göre psikososyal, kültürel, motivasyon, değerler eğitimi, sağlık ve hukuk gibi konularda eğitimler veriyor. Kadınlara yönelik düzenlenen kurslar ve sundukları Adem Tatvan (7)-1destekle ADEM’ler, kadınların hem mesleki hem de kişisel gelişimlerine katkı vererek bölgede fark yaratıyor. ADEM, sadece eğitimle kalmayıp aynı zamanda kadınların sosyal hayata aktif katılımını sağlamak amacıyla çeşitli etkinliklere de ev sahipliği yapıyor. Merkeze gelen kadınların çocuklarının da unutulmadığı merkezde 3-6 yaş grubundaki çocuklar içinde kreş imkânı da bulunuyor. Anne ve çocukların birlikte hem eğlendiği hem de öğrendiği merkezde adeta yuva sıcaklığında hizmet sunuluyor.Adem Tatvan (5)-1
Adem Tatvan (8)-1“Güçlü bir kadın, güçlü bir toplum demek”
İlçedeki Aile Destek Merkezi’nin faaliyetleriyle ilgili bilgi veren Tatvan Kaymakamı Dr. Remzi Demir, her iki merkeze kadınların yoğun ilgi gösterdiğini belirtti. 2023 yılında ADEM 1’de 45 kurs açıldığını, açılan kurslara toplam 705 kursiyerin katıldığını, ADEM 2’de ise 25 kurs açıldığını, açılan kurslara toplam 335 kursiyerin katılım gösterdiğini açıklayan Kaymakam Demir, iki merkezin 2023 yılı toplamında 70 kurs açıldığını, açılan bu kurslara toplam bin 40 kursiyerin katılım sağladığını bildirdi. Her iki merkezin 2024 yılında da kurs ve etkinliklerinin devam ettiğini kaydeden Demir, şöyle konuştu: 
“Aile Destek Merkezlerimiz, kadınlarımızın güçlenmesine yönelik kapsamlı bir program sunuyor. Bu merkezler aracılığıyla kadınlarımızın eğitim almaları, kendilerini ifade etmeleri ve iş hayatına katılmaları için gerekli destekleri sağlıyoruz. Bu kapsamda Aile Destek Merkezlerimizde, kadınların kişisel ve mesleki gelişimine odaklanan çeşitli kurslar, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın belirlemiş olduğu müfredata göre psikososyal, kültürel, motivasyon, değerler eğitimi, sağlık ve hukuk gibi konularda ise eğitimler düzenlenmektedir. El sanatları, bilgisayar kullanımı, girişimcilik, aile içi iletişim gibi konularda açılan kurslar, kadınların becerilerini artırarak kendi ayakları üzerinde durmalarına olanak tanıyor. Bu kurslara katılan kadınlar, hem yeni beceriler kazanıyor hem de bir araya gelerek deneyimlerini paylaşıyor. Bu bağlamda; İki merkezin toplamında şuan hali hazırda 21 kurs açılmış olup, açılan bu kurslara toplam 285 kursiyer katılım sağlamaktadır. Bu kurslarımızın sayısı ve kursiyer sayımız yılsonuna kadar artarak devam edecek. Bu merkezlerimizde yapılan bu tür çalışmalar sayesinde aile içi iletişimin güçlenmesine, milli ve manevi değerlerin muhafazasına ve toplumsal huzurun artmasına ve kadınlarımızın mesleki beceri kazanmalarına önemli katkı sağlamaktadır. Güçlü bir kadın, güçlü bir toplum demektir.”Adem Tatvan (10)-1
Adem Tatvan (2)-1Kurslar, kadınların özgüvenini artırdı, onlara yeni kapılar açtı, yaşamlarına değer kattı
Merkezde açılan “Bilgisayar İşletmenliği” kursuna katılan kursiyerlerden Narin Aslan, ADEM’le tanışmasının kendisi için verilmiş en iyi kararlardan biri olduğunu söyledi. Başlangıçta bilgisayar konusunda çok fazla bilgisi olmadığını ancak katıldığı kursa sayesinde kendisini bu alanda geliştirdiğini anlatan Aslan, “Şimdi interneti kullanabiliyor, e-posta gönderebiliyor ve dosya düzenleyebiliyorum. Bu, özgüvenimi artırdı ve iş arama sürecimde bana büyük bir avantaj sağladı. Aile Destek Merkezi'nde bu tür kursların olması gerçekten harika!” dedi.
“El Sanatları, El Nakışları ve Çanta Yapımı” kursiyerlerinden Belgiye Düzyurt, kursa ilişkin şunları söyledi:
“El sanatları atölyesine katılmak, hayal bile edemeyeceğim kadar keyifli bir deneyimdi. Burada öğrendiğim dokuma, dikiş ve takı yapımı gibi beceriler, hem hobilerimi geliştirmeme hem de evde ek gelir elde etmeme yardımcı oldu. Ayrıca, atölyede tanıştığım diğer kadınlarla arkadaş oldum ve birbirimize destek olduk. Aile Destek Merkezi’ndeki bu atölyenin benim için ne kadar değerli olduğunu anlatamam.” 
Adem Tatvan (5)-1Adem Tatvan (3)-1“Tatvan Aile Destek Merkezi’nde düzenlenen genel kurslara katılmış biri olarak, merkezin sunduğu fırsatlardan ve programlardan son derece memnun kaldık” diyen Gülşen Gökren ise merkez sayesinde kendilerine yeni kapılar açıldığını belirterek şöyle konuştu:
“Bu kurslar, bizlere sadece yeni beceriler kazandırmakla kalmadı, yeni kapılar açtı, aynı zamanda kendimizi ifade etme ve topluma daha etkin bir şekilde katılma konusunda da büyük bir güven sağladı. Kursların içeriği oldukça kapsamlı ve eğitmenlerin uzmanlığı sayesinde konuları anlamak ve öğrenmek oldukça kolay oldu. Ayrıca, kurs süresince gösterilen sabır ve destek, her zaman motive olmamızı sağladı ve bize başarıya ulaşma konusunda cesaret verdi. Aile Destek Merkezi’nin sunduğu bu kurslar, bizlere sadece bireysel olarak değil, aynı zamanda toplumsal olarak da fayda sağladı. Burada tanıştığımız diğer katılımcılarla birlikte çalışmak ve deneyimlerimizi paylaşmak, bizi bir araya getiren güçlü bir topluluk duygusu oluşturdu. Kısacası, Tatvan Aile Destek Merkezi’nin genel kursları, bize yeni kapılar açtı ve yaşamlarımıza değer kattı. Bu kurslara katılmaktan dolayı kendimizi şanslı hissediyor ve merkeze sonsuz teşekkürlerimizi iletiyoruz.” 

Editör: Ramazan Atabey