Lahey'de 9. Dünya Lale Zirvesi düzenlendi Lahey'de 9. Dünya Lale Zirvesi düzenlendi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından açıklanan kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında birçok kurumda personel servisi hizmetinin durdurulma kararı şoförlerden tepki aldı. 
81 ilin tüm servis araçları esnaf odası başkanları, Ankara Toplu Taşımacılar Birliği Derneği (ANTAD), Ticaret Odası temsilcileri ile ulaşım camiası üyeleri, kararı protesto etmek için Ankara Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası (ASİO) önünde bir araya geldi. ASİO Başkanı İlyas Aktürk, yaptığı açıklamada “bu karardan tasarruf değil, israf olur” dedi.

20240528 104733CEMRE POLAT/ANKARA- Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından açıklanan kamuda tasarruf tedbirleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 17 Mayıs’ta Resmi Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. 
Kamu kurum ve kuruluşlarının harcamalarında tasarruf sağlanmasına ilişkin tedbirlerin alındığı Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’nde yer alan “Savunma ve güvenlik hizmetleri hariç, kamu kurumları, toplu taşıma olan yerlerde personel servisi hizmetini sonlandıracak” ve “Hizmet alımı yoluyla sağlanan personel servisi hizmeti ise sözleşme süresi bitene kadar devam edecek” maddeleriyle çok sayıda kurumda personel servisi hizmetinin durdurulması, şoförlerce protesto edildi. 
Türkiye'nin her yerinden servis araçları esnaf odası başkanları, Ankara Toplu Taşımacılar Birliği Derneği (ANTAD), Ticaret Odası temsilcileri ve ulaşım camiası üyeleri, kararı protesto etmek için Ankara Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası (ASİO) önünde bir araya geldi. 
20240528 103659Aktürk, “Maddenin düzenlenmesini istiyoruz”
Sayısı 110 bini bulan esnafın sorunlarını aktardığı basın toplantısında konuşan Ankara Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı İlyas Aktürk, söz konusu kararla binlerce kişinin ekmeğiyle oynandığını ifade etti. Aktürk, “ Bu, bizim ekmeğimizi elimizden alacak, bizi işsiz bırakacak ve sektörümüzü bitirecek bir konu. Büyük bir iyi niyetle ve umutla maddenin yeniden düzenleneceğini ve memur servislerinin devam edeceğini bekliyoruz.
Biz, 110 bin servis aracıyız. Esnafımızın ekmeği elinden alınacak, bundan tasarruf olmaz ancak israf olur. Bu bir ekmek davasıdır. Bu davada hep beraber olacağız, ne gerekiyorsa yapacağız” sözlerini aktardı.
20240528 103316Tasarruf Mağdurları
Bir araya gelen tüm oda ve derneklerin mesajı ise şu şekilde: “Covid-19 pandemisi ve 6 Şubat depremleri gibi olağanüstü doğa olaylarının yanında tüm dünyada yaşanan savaş, ekonomik çıkmazlar ülkemiz ekonomisini olumsuz yönde etkilemiştir. 
Yaşanan mevcut durum her geçen gün kendisini daha derinden hissettirmektedir. Bu kriz durumundan en çok etkilenenler ise maalesef biz emekçileriz ve krizden hep birlikte çıkmamız gerektiğinin bizler de bilincindeyiz. Dolayısıyla ekonomi yönetiminin krizden kurtulmak adına başlattığı tasarruf seferberliğini destekleyenlerin başında bizler gelmekteyiz.
Lakin tasarruf tedbirleri adına alınmış kararların bazı sektörleri olumsuz yönde etkileyeceğinin farkındayız. Covid-19 pandemisi döneminde yaşanan yasaklamalar sebebiyle oldukça zor durumda kalmıştık ve birçok arkadaşımız hala o dönemden kalma borçlarını ödemeye çalışmakta, artan maliyetlerin de etkisiyle borçları azalacağına artmaktadır. 
Tasarruf tedbirleri içerisinde bulunan personel servislerinin kaldırılması kararı özellikle biz kamu kurum ve kuruluşları personel servis taşımacılarını olumsuz yönde etkileyecek bir karardır.
Bu şekildeki bir uygulama gelirlerimizde önemi ölçüde azalmaya sebep olacaktır. Hatta birçok meslektaşımızın iflas etmesine sebep olacaktır. Ülkemizde toplamda 110 bin servis aracının bulunduğu ve bu araçlardan geçimini sağlayan ailelerin sayısı da düşünüldüğünde bir sektörün zarar görmesinin yanında toplumsal olarak büyük kayıpların yaşanması kaçınılmaz görünmektedir. Tabiri caizse bu uygulama ‘Tasarruf Mağdurları’ oluşturacaktır. 
Personel servisleri bizler için olduğu kadar genel ekonomi için de vazgeçilmez durumdadır. Personel servisleri ile iş yerine giden kamu personeli ayrı araçlar ile işlerine gitmemelerinden dolayı trafik yoğunluğunun önüne geçilmiş olmaktadır. Kamu personelinin ayrı araçlar ile işine gitmesinin diğer bir sorunu da bir aracın harcayacağı yakıt ile birçok aracın harcatacağı yakıtın ülke ekonomisine vereceği zarardır. 
Farklı bir anlatımla, personel servisleri aslında bir tasarruf aracı durumundadır. Gerçekten de personel servisleri şehir içindeki trafik yoğunluğunu azaltmış hem de toplu taşıma nedeniyle bir anlamda güçlü bir tasarruf sağlanmaktadır. 
Ekonomi yönetimimiz tarafından alınan kararların yanında olduğumuzu bildirmekle birlikte, özellikle tasarruf tedbirleri kapsamında alınan kamu personel servislerinin kaldırılması kararının ülke ekonomisine artı ve eksi katkılarının incelenmesinin yararlı olacağını düşünmekteyiz. 
İncelendiğinde görülecektir ki kamu personel servisleri ülke ekonomisine bir yük değildir, ülke ekonomisinin üzerindeki yükü azaltmaktadır.    
Milyonlarca aileyi mağdur edecek bu uygulamanın doğuracağı zararlar aşikârken bu tür zararlardan oluşacak ülke ekonomisi açısından daha farklı mağduriyetlerin yaşanmaması hepimizin dileğidir. 
Erdoğan’a çağrı:
Geçimini taşımacılıktan sağlayan binlerce insanın işsiz kalacağı bu yeni uygulama konusunun ekonomi yönetimi tarafından yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Her zaman bizlere hamilik yapan Saygıdeğer Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a buradan çağrıda bulunuyoruz;
Sayın Cumhurbaşkanımız; bizler, taşımacılık işleri ile uğraşanlar bu ülkenin bir gerçeğiyiz. Araçlarımızla toplu taşıma yaparak hem trafikteki araç yoğunluğunu azaltıyor hem de tasarrufa direkt katkıda bulunuyoruz. Başta öğrencilerimiz olmak üzere insanlarımızın güvenli ve sağlıklı bir şekilde işe gidip gelmelerine yardımcı oluyoruz. Tasarruf tedbirleri kapsamında kamu personel servislerinin kaldırılması kararı milyonlarca insanımızın mağdur olmasına sebep olacaktır.
Siz Saygıdeğer Cumhurbaşkanımızdan bu sorunun yeniden incelenerek, taleplerimiz dikkate alınarak yeniden revize edilmesini saygılarımızla arz ediyoruz.”

Editör: Ramazan Atabey