Diyarbakır’da 500 yıl öncesinden kalan bir hamam, şimdilerde başka bir amaç için kullanılıyor.

Grammy ödüllü Buika, Kibariye ile birlikte konser verecek Grammy ödüllü Buika, Kibariye ile birlikte konser verecek

Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden dört yıl önce Kadı Hamamı’nı devralan girişimci Mehmet Gündüz, maddi sıkıntılar nedeniyle hayalini kurduğu kafeterya veya restoran projesini hayata geçiremeyince, tarihi yapıyı depo olarak kullanmaya başladı. Gündüz, tarihi hamamın 30 yıl öncesine kadar kadınlar tarafından kullanıldığını, ancak zamanla kullanılmaz hale geldiğini belirtti. Restorasyon çalışmalarının tamamlanamaması sonucu, yapının işlevsiz kaldığını ve bu nedenle yatırım yapma planlarının suya düştüğünü ifade etti.

Amida Haber'in haberine göre, kültürel mirasın korunması ve tarihi dokunun yaşatılması amacıyla başlatılan restorasyon çalışmaları maalesef beklenen verimi sağlayamadı. Gündüz, “Restorasyon yapıldı fakat başarılı olamadı. Bu yüzden yap-işlet-devret modeliyle burayı aldık ve çalışmaların yüzde 90'ını tamamladık. Ancak, projeyi hayata geçirebilmek için gereken 2.5 milyon TL'yi bulamıyoruz,” dedi.

Tarihi hamam fırın işletmesinin deposu oldu!

Şu anda hamam, Gündüz'ün fırın işletmesinde kullanılan malzemelerin deposu olarak hizmet veriyor. Diyarbakır’ın Sur İlçesi'nde bulunan ve tarihi 1543-1544 yıllarına dayanan Kadı Hamamı, uzun yıllar kullanıldıktan sonra kaderine terk edilmiş bir haldeydi. 2009-2010 yıllarında yapılan restorasyon çalışmaları da yapının tam anlamıyla ihya edilmesine yetmedi.

Editör: Nur Yıldız