Taksim Anıtı'nda Büyük Taarruz
Ergun MENGİ Taksim Anıtı, Kurtuluş Mücadelesi ile özdeşleşmiş bir meydan ve anıttır. Kurtuluş ve Kuruluşu anlatmak üzere İstanbul’a bir anıt yapılması kararı verilir. Halk...
Ergun MENGİ
Taksim Anıtı, Kurtuluş Mücadelesi ile özdeşleşmiş bir meydan ve anıttır. Kurtuluş ve Kuruluşu anlatmak üzere İstanbul’a bir anıt yapılması kararı verilir. Halkın da desteğiyle 1925 yılında anıtın yapılması için İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica’yla anlaşılır. Yapımı 2.5 yıl süren ve 84 ton ağırlığında olan anıt Roma’dan gemi ile getirilir. Anıtın çevre düzenlemesi Giulio Mongeri tarafından yapılmıştır.
Anıt 08 Ağustos 1928’de, 30 bin İstanbullunun iştiraki ile açılır. Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal, Taksim Heykelinin açılışının TBMM Başkanı Kâzım Özalp tarafından yapılmasının uygun olacağına karar verir. Heykel 1928’den itibaren birçok olaya şahitlik etmiştir. Dört cepheli anıtın her figürü özenle seçilmiş ve yüksek onaydan geçmişti.
Taksim Anıtın kuzey cephesi Kurtuluş Savaşını ve Büyük Taarruzu anlatmaktadır. Büyük Taarruzu canlandıran bu cephede, başında kalpağı ve üniformasıyla Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın Kocatepe’deki pozu, yanında piyadesi, topçusu ve süvarisiyle kahraman Türk ordusu canlandırılmıştır.
Başkomutan Mustafa Kemal Paşa’nın sağ yanında yerde oturan Türk kadınının, yerde oturması yorgunluğunu; yağmurda çocuğu açıkken cephanelerin üstünü örtmesi fedakârlığını ve cepheye taşıdıkları cephaneyi anlatmaktadır. Atatürk’ün hemen arkasında askerlerin arasında yumruğunu sıkmış bir kadın figürü daha vardır. Bu kadın figürü de Türk kadınının Kurtuluş Savaşına verdiği desteği ve kadının gücünü anlatmaktadır. Süvarinin hemen yanında elinde sabanıyla yer alan erkek figürü ise, halkın, köylünün Kurtuluş Savaşına yaptığı katkıyı anlatmaktadır.
30 Ağustos Zafer Bayramınız Kutlu olsun.