Dünya

Suudi Arabistan Veliaht Prensi: Filistin halkı onurlu bir yaşam için meşru haklara sahip

Abone Ol
Haber Merkezi - Veliaht Prens diğer yandan Ürdün Kralı 2. Abdullah, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah es-Sisi ile telefon görüşmeleri yaparak, Gazze ve çevresinde askeri gerilimin artması, sivillerin yaşamını tehdit eden kötüleşen koşullar ile bölgenin güvenlik ve istikrar konularını ele aldı. Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Filistin Devlet Başkanı Abbas ile yaptığı görüşmede, Suudi Arabistan’ın, devam eden gerilimi durdurmak, gelirimin bölgeye yayılımını önlemek için tüm uluslararası ve bölgesel taraflarla iletişim halinde mümkün olan her türlü çabayı gösterdiğini, uluslararası insancıl hukuka bağlı kalmanın ve sivilleri hedef alınmamasının gerektiğini vurguladı.
Filistin Haber Ajansı, Başkan Abbas’ın Veliaht Prens Muhammed bin Selman’a ‘işgal altındaki Filistin topraklarındaki son gelişmeler’ hakkında bilgi verdiğini, Suudi Arabistan’a ve Veliaht Prens’e en içten teşekkürlerimi sunduğunu, onların kararlı duruşlarını ve Filistin halkını ve haklı davasını desteklemek için gösterdikleri çabaları takdir ettiğini belirtti.
Ürdün Kraliyet Mahkemesi’nin açıklamasına göre, Kral 2. Abdullah, Filistin meselesinde iki devletli çözüme dayalı adil ve kapsamlı bir barışın sağlanması ve Filistinli kardeşlerin meşru haklarına kavuşması için siyasi bir ufuk bulunmasının gerektiğini vurguladı ayrıca uluslararası insancıl hukuka saygı gösterilmesi ve sivillerin korunması gerektiğini belirtti. Mısır Cumhurbaşkanlığı, Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile Cumhurbaşkanı Sisi arasındaki telefon görüşmesinde, Sisi’nin ‘bu hassas aşamada güvenlik ve insani durumun kontrolden çıkmasını önlemek üzere kendine hakim olmanın, aklın sesine kulak verip, sükunet yolunda gitmeye öncelik vermenin önemini’ vurgulandığını açıkladı. Mısır Cumhurbaşkanlığı sözcüsü, “Arapların Filistin meselesine ilişkin uluslararası meşru referanslara göre iki devletli çözüm temelinde kapsamlı ve adil bir çözüme ulaşmayı merkeze alan vizyonunu teyit etmek amacıyla, Mısır ile Suudi Arabistan arasında önümüzdeki dönemde istişare ve koordinasyonun sürdürülmesi konusunda da mutabakata varıldı. Bu vizyon, acil bir sükunet ve her yöndeki askeri çatışmaların durdurulması gerektiriyor” ifadelerine yer verdi.