Sudan'da ordu ile paramiliter grup Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) 13 aydan uzun bir süredir ülkenin kontrolü için mücadele ediyor.

RSF suçlamalar hakkında yorum yapmadı ancak Perşembe günü iki ordu mevziine saldırdığını doğruladı.

İbrahim Bölükbaşı, Paris'te altın madalya kazandı! İbrahim Bölükbaşı, Paris'te altın madalya kazandı!

Çarşamba günkü baskının ardından sosyal medyada paylaşılan görüntülerde El Cezire eyaletindeki Vad el-Nura'da gömülmek üzere bekleyen onlarca kefenlenmiş ceset görülüyordu.

Bu video, ülke genelinde sivil yönetime dönüşü destekleyen yerel gruplardan oluşan bir koalisyonun parçası olan bir mahalle direniş komitesinden aktivistler tarafından çekildi.

Sudan'da ne oldu?

Sudan'da 30 yıl süren Ömer el Beşir iktidarının halk ayaklanmasıyla devrilmesi sonrası sivillerin katılımıyla oluşturulan hükümete karşı ortak darbe yapan ordu ve HDK arasındaki güç mücadelesi 1 yılı aşkın süredir devam ediyor.

Nisan 2023'de başlayan ve Sudan'ın çoğu eyaletinde devam eden savaşta ordu, kuzey ve doğudaki eyaletlerde hakimiyetini sürdürürken HDK'nin, batı ve güney eyaletlerinde etkili olduğu görülüyor.

Savaşın bitirilmesi için başlatılan Suudi Arabistan ve ABD arabuluculuğundaki Cidde görüşmeleri, Mısır'ın öncülük ettiği Sudan'a komşu ülkeler barış girişimi, Doğu Afrika'da Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesinin çabaları ve Bahreyn'in başkenti Manama'da yapılan görüşmeler sonuçsuz kalmıştı.

Birleşmiş Milletlere (BM) göre, dünyanın en büyük yerinden edilme ve açlık krizinin yaşandığı Sudan'daki çatışmalar sonucu 16 binden fazla kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 8,7 milyon kişi yerinden edildi ve 25 milyondan fazla kişi insani yardıma muhtaç durumda.

Editör: Erva Gün