Sporu okullara sokacağız
Artun TALAY Her federasyon başkanından aynı sözü duyarız: ”Sporu okullara sokacağız” Bu söz hayalden öteye gitmiyor. Bırakın okullara sporu sokmayı, yeterli sayıda beden eğitimi...
Artun TALAY
Her federasyon başkanından aynı sözü duyarız:
”Sporu okullara sokacağız”
Bu söz hayalden öteye gitmiyor.
Bırakın okullara sporu sokmayı, yeterli sayıda beden eğitimi öğretmenini bile sokamıyoruz. Ayrıca göstermelik beden eğitimi dersiyle sağlıklı bir toplum yaratılır mı?
Sporumuzda egemen olan yaklaşım şudur; Sadece üstün yetenekli sporcular.
Oysa sporda hedef geniş halk kitlelerini spor yoluyla eğitmek, gençlerin kültürleşmesine katkı vermek, yetenekli sporcuları yetiştirmek, ve insancıl değerlerin geliştirilmesini sağlamaktır.
Federasyonların kuruluş yapıları ne yazıkki geçmişin anlayışlarına cevap verecek bir biçimde düzenlenmiştir, günümüz anlayışlarına göre değil!..oysa günümüz sporunda bilimsel anlayış egemendir. Buna bağlı olarak da sporun her alanında, biyomekanik, antrenman bilimi, psikoloji ve sağlık bilimleri gibi alanlardaki bilgilerden yararlanılmaktadır.
Unutulmamalıdır ki, günümüzde bir sporcu sadece biyokimyacı, psikolog, antrenör ve spor hekiminin ortaklaşa işbirliği ile başarılı olabilmektedir.
Sporda başarılı olmak istiyorsak bu uzmanlaşmış bilim insanlarından da yararlanmalıyız.
Günümüzde federasyonlara tepeden inen kişiler, bilimden yararlanarak spor yaptırmak yerine ahbaplarını, dostlarını toplayarak seyahatlara gitmeyi tercih ederek federasyonu bir seyahat şirketi gibi kullanmaktadırlar.
Turgut Çamer yukarıda aldığım alıntıyı 1977 yılında amatör sporcular derneğinin çıkardığı ”Kitle için Kitle Sporu” dergisin de yazmıştır.
Ayrıca bu yazı ve usta bir sporcunun yaşamından önemli kesitler Turgut Çamer’in yazdığı ‘Mazi Arkeolojisi” kitabında da yer almaktadır.
Mazi Arkeolojisi’nde geçmişin önemli ayrıntıları sizleri bekliyor.